Vlaams-Brabant informeert inwoners over bacterievuur

De provincie Vlaams-Brabant start een campagne om haar inwoners te informeren over de plantenziekte bacterievuur. "Vanwege de economische schade voor fruittelers heeft de provincie Vlaams-Brabant de ambitie om bacterievuur beter onder controle te houden", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en tuinbouw.
26 mei 2010  – Laatste update 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De provincie Vlaams-Brabant start een campagne om haar inwoners te informeren over de plantenziekte bacterievuur. Bacterievuur kan in snel tempo zorgen voor het verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen in fruitplantages. "De provincie Vlaams-Brabant heeft daarom de ambitie om bacterievuur beter onder controle te houden", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en tuinbouw.

Bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, is een bacteriële plantenziekte die grote schade veroorzaakt aan appel- en perenbomen of sierstruiken. Bovendien verspreidt de ziekte zich razendsnel en kan het hele tuinen, parken en plantages aantasten. De ziekte houdt grote risico's in voor boom- en fruittelers want geïnfecteerde planten(-delen) moeten worden vernietigd met opeenvolgende jaren van productieverlies tot gevolg. Door het ontbreken van een chemisch bestrijdingsmiddel, is arbeidsintensief snoeiwerk nodig om de ziekte in te dijken.

"De provincie Vlaams-Brabant heeft daarom de ambitie om bacterievuur beter onder controle te houden. Daarvoor gaat de provincie samenwerken met een hele reeks partners als het Voedselagentschap, de Vlaamse Landmaatschappij, regionale landschappen, Natuurpunt en Boerenbond. We starten een informatiecampagne voor onze inwoners via een folder en onze website. Mensen die de ziekte herkennen in hun tuin kunnen dit melden bij de provinciale controle-eenheid van het Voedselagentschap" zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en tuinbouw.

Alle meldingen worden geregistreerd om de infectiehaarden in kaart te brengen. Zo kunnen gericht maatregelen genomen worden tegen de verspreiding van bacterievuur. Met de informatiecampagne hoopt de provincie haar inwoners in staat te stellen bacterievuur sneller te detecteren en te melden. Op de website van de provincie krijgen inwoners ook een aantal tips aangereikt om het probleem te vermijden en gepaste maatregelen te nemen bij een besmetting.

Infecties vanuit de omgeving, onder meer van besmette waardplanten in particuliere tuinen, kunnen immers oorzaak zijn van besmetting in fruitplantages. Fruittelers doen er alles aan om de ziekte op hun plantages onder controle te houden, maar hebben weinig verweer tegen bacterievuur dat van buitenuit hun plantage insluipt.  2007 en 2008 waren jaren met een hoge infectiedruk door gunstige omstandigheden voor de verspreiding van bacterievuur. Ook in 2009 leden een aantal telers zware economische schade.

De bestrijding van bacterievuur is verplicht door de Europese en de Belgische wetgeving. Er geldt een Koninklijk besluit van 23 juni 2008 met maatregelen om het binnenbrengen en het verspreiden van bacterievuur te voorkomen.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek