Vlaams bioboeren bricoleren eigen ‘doekenoproller’

Een groep van biologische boeren heeft vorige week een ‘doekenoproller’ gebouwd. Het gaat om een instrument waarmee doeken en netten op- en afgerold kunnen worden tijdens en na de teelt. Het eigen ontwerp komt uit de koker van 'Boer Bricoleur', een project van het Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting voor de Biologische Teelt (CBBT) dat hiermee betaalbare mechanisatie bij de bioboeren wil brengen.

15 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 december 2023 18:36 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Manuele doekenoproller

Deze week vond in het MaakLab in Kortrijk de traditionele Bricoleursweek plaats, een opleidingsweek waarbij een tiental boeren zelf de handen uit de mouwen stak. Ze bouwden een machine die ze kunnen inzetten op het land- of tuinbouwbedrijf. Deze keer ging het om een doekenoproller waarmee teeltdoeken en -netten opgerold en afgerond kunnen worden.

De opleiding kaderde in de Operationele Groep ‘Automatisering en technieken op maat van zelfbouwmechanisatie (van Bricoleur naar Automatiseur)’ dat steun ontvangt van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en gecoördineerd wordt door CBBT. Behalve het bevorderen van betaalbare mechanisatievormen op kleinere bedrijven, wil de organisatie hiermee vaardigheden als lassen of houtbewerking ontwikkelen bij bioboeren.

P1012016
P1012058-2

Robuust ontwerp

De doekenoproller was ontworpen door de technisch onderlegde Bert Vandergeynst, biologisch teler uit Tongeren, in samenwerking met Geert Furniere van VIVES Maaklab. In het ontwerp staat robuustheid centraal. Het is vervaardigd uit materialen die aanwezig zijn op een land- of tuinbouwbedrijf.

Vandergeynst kwam met twee ontwerpen op de proppen. Zo was er de manuele doekoproller voor kleinere bedrijven. Het kan dienen voor onder andere(wortel)doeken, wildnetten, klimaatdoeken en insectengaas. Deze doekenoproller is mobiel en laat zich rondrijden als een kruiwagen. Een tweede ontwerp was bedoeld voor op de tractor, en kan dus ingezet worden voor zwaarder werk. Denk maar aan het oprollen van plastiek van tunnelserres, of doeken en netten van groter formaat. Tijdens de maakweek in Kortrijk werden acht manuele oprollers en twee tractoroprollers gebouwd.

Van carrosseriebouwer naar trendsetter in exotische biogroenteteelt
Uitgelicht
Na een carrière als carrosseriebouwer in de bussector, maakte Mark Van Hove op 60-jarige leeftijd de overstap naar de landbouw. “Het is heerlijk. Ik had dat veel eerder moeten...
13 december 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek