header.home link

Vlaams Aardbeitrayveld finalist in Europese wedstrijd

22 juni 2020
Het Vlaamse VLIF-innovatieproject 'Aardbeitrayveld' van landbouwer Kris Deguffroy uit Oostkamp is geselecteerd in de categorie 'bio-economie' als één van de vijftien finalisten in de Europese wedstrijd 'Rural Inspiration Awards 2020'.
Het Vlaamse VLIF-innovatieproject 'Aardbeitrayveld' van landbouwer Kris Deguffroy uit Oostkamp is geselecteerd in de categorie 'bio-economie' als één van de vijftien finalisten in de Europese wedstrijd 'Rural Inspiration Awards 2020'.
Door de verhoogde teeltbakken en de automatisering van sommige beheerstaken is de aardbeienproductie minder afhankelijk geworden van externe inputs en kan het irrigatiewater worden hergebruikt. Zo werd het watergebruik met maar liefst 80 procent verminderd. Ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is afgenomen en de plantdichtheid is gestegen van 35 naar 72 planten per m². 
 
Er werd een teeltsysteem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om aardbeiplanten in mobiele trays boven de grond te telen. Onder de bakken is een collector gebouwd om het overtollige irrigatiewater op te vangen. Het water wordt ontsmet en kan nadien volledig hergebruikt worden, waardoor het een volledig gesloten systeem wordt. Het waterverbruik is afgenomen, evenals andere externe inputs zoals gewasbeschermingsmiddelen, terwijl de automatisering van sommige taken het gemakkelijker heeft gemaakt om personeel op de boerderij aan te werven en te houden.
 
Rural inspiration Awards
 
De Rural Inspiration Awards 2020-wedstrijd (#RIAwards2020) ontving dit jaar 71 inzendingen uit alle hoeken van Europa. De meeste inzendingen waren projecten binnen het thema ‘klimaatmatiging’ (30), gevolgd door bio-economie (23) en ‘klimaataanpassing’ (18).
 
De RIA2020-competitie wil de zichtbaarheid van de plattelandsontwikkeling en de bijdrage van het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) aan de bio-economie en de strijd tegen de klimaatverandering vergroten. Daarnaast moet het ook de kennisuitwisseling bevorderen en netwerken tussen stakeholders op poten zetten.
 
Breng nog tot 25 juni online je stem uit voor dit project. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een online ceremonie op 25 juni om 17 uur. De ceremonie zal worden uitgezonden op het YouTube-kanaal (EURural) van ENRD.

Beeld: Kris Deguffroy

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek