Visprijzen op laagste niveau sinds vier jaar

Kabeljauw, tong, schol en garnalen zijn de afgelopen maand aan extreem lage prijzen over de toonbank gegaan. Oorzaken van dit lage prijsniveau zijn onder meer de crisis, het toegenomen aanbod van kweekvis, maar ook het feit dat vissers dankzij de lage brandstofprijzen weer meer uitvaren.
9 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Kabeljauw, tong, schol en garnalen zijn de afgelopen maand aan extreem lage prijzen over de toonbank gegaan. Oorzaken van dit lage prijsniveau zijn onder meer de crisis, het toegenomen aanbod van kweekvis, maar ook het feit dat vissers dankzij de lage brandstofprijzen weer meer uitvaren. Of de prijs van vis verder blijft dalen, is moeilijk te voorspellen.

Voor wie graag verse vis eet, is dat nu het moment bij uitstek om dat te doen. In januari van dit jaar werd zowel voor kabeljauw, schol als garnaal de laagste prijs in de winkel genoteerd. Tong was de laatste tijd iets duurder dan een jaar geleden, maar nog steeds blijft de prijs laag in vergelijking met de jaren ervoor.

Luk Eggers, een vishandelaar uit Oostende, ziet verschillende oorzaken aan de basis van deze prijsdaling liggen. “De crisis speelt zeker een rol. Zo komt er veel vis uit IJsland binnen. Dat land probeert zijn economie te herstellen, maar daardoor wordt de prijs op de markt naar beneden geduwd. Daarnaast is ook de brandstof opnieuw goedkoper geworden, waardoor vissers sneller uitvaren”.

De dienst Zeevisserij in Oostende ziet nog een oorzaak. “Naast de goedkope brandstof heeft ook het toegenomen aanbod van kweekvis een impact op de prijs. Vooral de gekweekte vis uit Griekenland drukt op de prijs van verse vis”.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek