Vindt minister Clarinval dan toch geld om blauwtongvaccinatie te compenseren?
nieuwsVorige week liet ontslagnemend minister van Landbouw David Clarinval (MR) in een Waals nieuwsprogramma weten dat hij een "fonds gevonden heeft met 40 miljoen euro dat hij kan gebruiken om veehouders te steunen bij hun blauwtongvaccinaties volgend jaar". Clarinval hield verder de lippen stijf op elkaar over de oorsprong van dit fonds, net als over de modaliteiten van de terugbetaling van de vaccinatie. Achter de schermen zou het gebruik van fonds al in kannen en kruiken zijn, maar het raakte geblokkeerd omdat de linkse partijen het koppelen aan een ander dossier. Dinsdag voerde de Kamer de druk op om het dossier te deblokkeren en goed te keuren, maar voorlopig zonder resultaat.
Volgend jaar wordt een verplichte vaccinatiecampagne uitgerold waardoor rundvee- en schapenhouders verplicht worden om hun dieren te vaccineren tegen serotypes 3 en 8 van het blauwtongvirus en tegen epizoötische hemorragische ziektes (EHD). In totaal zou het gaan over zes vaccins van ongeveer vier euro. Per dier zou het prijskaartje oplopen tot 25 euro. "Boeren klagen terecht over de kostprijs van deze verplichte vaccinatiecampagne", liet Clarinval vorige week weten aan de Waalse nieuwszender LN24.
Om die reden ging Clarinval op zoek naar een budget van 40 miljoen euro om aan de verzuchtingen van de landbouwers tegemoet te komen. En wie zoekt die vindt, zo blijkt: "Ik vond een fonds, dat dateert van voor de regionalisering van de landbouw, dat we kunnen gebruiken voor de vaccinatiecompensatie", zei hij daar nog over bij LN24.
Tot op heden wil Clarinval nog niets kwijt hoe hij de 40 miljoen euro uit zijn hoed schudde en welke middelen er eventueel nog in het fonds zitten. Wel is geweten dat het dossier vorige week in feite al goedgekeurd werd door de uittredende federale regering, tot het plots geblokkeerd werd door Vooruit, Groen en Ecolo. De partijen koppelden de middelen van blauwtong vast aan het vrijgeven van het budget voor gezondheidszorg voor volgend jaar.
Dinsdag werd uiteindelijk een resolutie goedgekeurd in de Commissie Gezondheid van de Kamer die de federale regering vraagt om middelen vrij te maken voor de verplichte vaccinatie. Deze parlementaire tekst is niet bindend, maar voert wel druk op de regering en op de Arizona-onderhandelaars om het dossier te deblokkeren. Het dossier komt mogelijk later deze week nog terug op een kernkabinet van de Vivaldi-regering.
Opvallend is de houding van zowel Groen als Vlaams Belang. Zo onthield het Vlaams Belang zich in de commissie, net zoals Vooruit. Ecolo was niet vertegenwoordigd maar Groen wel en stemde voor, terwijl de partij het dossier op het kernkabinet wel blokkeert.
De MR-fractie duidde in de Kamer ondertussen ook dat het zou gaan om een steunmaatregel van 23,5 euro per volledig gevaccineerd rund en 7 euro per schaap. Er komt ook een steun van 79,5 euro per rundveekoppel en 53 euro per schaapskoppel voor de registratie van de vaccinatie, evenals een communicatiecampagne voor boeren over de voordelen van vaccinatie.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving