Vier voedingsbedrijven bekroond met ‘Factory of the Future’-award
nieuwsTijdens de elfde editie van de uitreiking van de ‘Factory of the Future’-awards zijn elf Belgische fabrieken in de prijzen gevallen, waarvan vier voedingsbedrijven. Puratos Lummen, Pringles Mechelen, Lantmännen Unibake en Chaudfontaine werden bekroond met de titel, die in totaal al aan 18 Belgische voedingsbedrijven werd toegekend.
Een ‘Factory of the Future’-award lauwert bedrijven die inzetten op transformaties, zoals digitalisering, talenontwikkeling, slimme processen en duurzame processen. De bedrijven moeten doordacht omgaan met energie en materialen en tegelijkertijd de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers stimuleren. “Voedingsbedrijven investeren volop in smart- en eco-productie, onderzoek naar sensoren, digitalisering en robotisering”, zegt Bart Van Damme, Business Services Coordinator van Flanders’ FOOD. Binnen deze transformatie speelt het project ‘Food Heroes’, dat zich richt op innovatieve oplossingen in de eerste schakels van de voedselketen, een belangrijke rol.
Een blik op de winnaars
Puratos Lummen
Puratos Lummen produceert sinds 1919 ingrediënten voor bakkerij-, patisserie- en chocoladeproducten en levert aan meer dan 100 landen wereldwijd. Het bedrijf zet hard in op digitale transformatie en opleidingen. “Dankzij de inzet van onze 130 medewerkers kunnen we efficiënter en effectiever werken”, zegt Stefaan Keyzer, manager bij Puratos.
Puratos streeft ernaar in 2025 CO2-neutraal te zijn. Tegen 2030 wil het bedrijf ‘water balanced’ zijn, dat wil zeggen dat het bedrijf evenveel water teruggeeft aan het milieu als het verbruikt. Manager Stijn Vanherrewegen is trots op de erkenning. “De prijs is een bevestiging dat we op de juiste weg zijn naar een succesvolle toekomst voor ons bedrijf.”
Pringles Mechelen
Pringles Manufacturing in Mechelen produceert dagelijks zo’n twee miljoen bussen Pringles. Het bedrijf investeert in de ontwikkeling van zijn medewerkers door moderne leermethodes te gebruiken, zoals virtual reality, en partnerschappen met externe organisaties. “Kennis is belangrijk voor het welzijn van onze werknemers. Het creëert groeimogelijkheden en procesverbeteringen”, zegt Johan Van Batenburg, Plant Director.
Groene transitie staat bij Pringles hoog op de agenda. Zo werkt het bedrijf aan waterbesparing, de ontwikkeling van een papieren bodem voor de Pringles-koker en energie-efficiëntiemaatregelen.
Lantmännen Unibake
Het Londerzeelse Lantmännen Unibake produceert dagelijks zo’n 100 ton kwaliteitsbroden. Dankzij een hoogtechnologisch machinepark ontvangt het bedrijf voor de tweede keer sinds 2018 een ‘Factory of the Future’-award. Na de heropbouw van de fabriek in 2016 investeerde het bedrijf in innovatieve productielijnen en -technologieën, waardoor de CO2-voetafdruk in de afgelopen vijf jaar is gehalveerd.
Door de nauwe samenwerking met externe partners zoals leveranciers, onderzoekers en federaties, kan het bedrijf zich verder ontwikkelen. “Dat wij ons een ‘Factory of the Future’ mogen noemen, is het resultaat van het engagement van alle collega’s. Daar zijn we bijzonder trots op”, vertelt Christophe Laureys, Site Manager in Londerzeel. Operations Director Gianni Malfait ziet veel potentieel in technologische innovatie. “We geloven er sterk in dat van artificiële intelligentie nieuwe mogelijkheden biedt voor onze medewerkers en productieprocessen.”
Chaudfontaine
Dankzij de vele investeringen heeft de fabriek toegang tot een unieke warmwaterbron van 37 graden Celsius. Hierdoor zijn de processen grotendeels geautomatiseerd en is de volledige toeleveringsketen gedigitaliseerd. In 2021 ontving Chaudfontaine een certificering voor koolstofneutraliteit. Daarnaast blijft het bedrijf sterk inzetten op veiligheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling van zijn medewerkers.
“Met deze prijs kunnen we aantonen aan onze medewerkers, klanten, leveranciers en consumenten dat we onze engagementen binnen de pijlers van ‘Factory of the Future’ naleven”, vertelt Achmed Boumrah, Site Director. “De auditors gaven ons nieuwe inzichten om verder te verbeteren. We hebben grote ecologische ambities en willen technologisch toonaangevend blijven.”
De 'Factory of the Future'-awards is een initiatief van Agoria, Sirris, Flanders' FOOD en Fevia.
