nieuws

Versoepeling controles voor ambachtelijke bedrijven

nieuws
Het Voedselagentschap gaat de controlemaatregelen voor heel kleine ondernemingen versoepelen. Dat gebeurt op vraag van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). Volgens Demotte beschikken deze kleine, lokale en vaak ambachtelijke bedrijven niet over dezelfde mogelijkheden als de grote.
20 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Het Voedselagentschap gaat de controlemaatregelen voor heel kleine ondernemingen versoepelen. Dat gebeurt op vraag van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). Volgens Demotte beschikken deze kleine, lokale en vaak ambachtelijke bedrijven niet over dezelfde mogelijkheden als de grote.

De versoepelde maatregelen moeten ervoor zorgen dat de troeven van de kleine ondernemingen niet verloren gaan. Zo wordt voor de ambachtelijke geuzebrouwers een specifieke handleiding opgesteld voor kwaliteitscontrole. Demotte dringt er ook op aan de verplichte wateranalyses voor boerderijkaas en boerderijboter af te schaffen.

De minister "wil in geen geval raken aan de algemene principes van voedselveiligheid, maar de middelen om veilige producten te produceren, kunnen aangepast worden aan de kenmerken van de instellingen en variëren van grote fabrieken tot kleine lokale ambachten", luidt het.

Heel kleine ondernemingen, of ondernemingen met minder dan vijf werknemers, zullen in de toekomst administratief minder belast worden: ze moeten voor de traceerbaarheid van de producten enkel nog de verkoop- en aankoopfacturen bijhouden. Daarnaast worden de kwaliteitshandleidingen eenvoudiger. Ook de voorschriften voor de infrastructuur zullen aangepast worden. Het Voedselagentschap zal daarvoor elke situatie individueel bekijken en verbeteringen voorstellen. De ondernemingen zullen ook voldoende tijd krijgen om de aanpassingen uit te voeren.

De minister vraagt het Voedselagentschap ook inspanningen wat betreft communicatie en deelname aan de initiatieven in opleiding en omkadering van de sectorale verenigingen. Vanaf welke datum de versoepelde maatregelen van kracht zijn, is volgens het Voedselagentschap nog niet duidelijk. Sinds 1 januari 2005 geldt in alle Europese lidstaten een nieuwe Europese richtlijn voor voedingsmiddelen. Die bevat bepalingen over de verantwoordelijkheid van de producenten inzake verplichte kennisgeving van problemen aan de overheid, de traceerbaarheid van producten en de zelfcontrole.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek