Verschillende organisaties vragen aandacht voor Internationale Boerenstrijddag

Tijdens de Internationale dag van de Boerenstrijd, die plaatsvindt op zaterdag 17 april, willen een aantal organisaties actie voeren om aandacht te vragen voor een betere toegang tot grond, voor familiale landbouw en voor minder technologische afhankelijkheid.

15 april 2021  – Laatste update 15 april 2021 19:03
Lees meer over:

Sinds 1996 is 17 april uitgeroepen tot de Internationale Boerenstrijddag. Toen liep een protestactie door Braziliaanse landloze boeren fataal af. Zij kwamen op straat voor het recht op grond. De Braziliaanse politie nam de demonstranten onder vuur en doodde daarbij 19 mensen. Drie mensen stierven later nog aan hun verwondingen en 69 mensen raakten gewond. La Via Campesina, dat kleine landbouwers over heel de wereld verenigt, is de drijvende kracht achter deze boerenstrijddag.

“Al 25 jaar voeren we op deze dag actie tegen het destructieve kapitalistische model dat de oorzaak is van honger, ongelijkheid en de klimaatcrisis. Voedselsoevereiniteit staat centraal in onze strijd”, zo is te lezen op de website van La Via Campesina. Voor deze editie heeft het zijn leden en bevriende organisaties opgeroepen om een dimensie van voedselsoevereiniteit te kiezen die de realiteit van de lokale context weerspiegelt.

Grond voor Voedsel

Boerenforum, een beweging in Vlaanderen die pleit voor een boerenlandbouw die agro-ecologische praktijken hanteert, heeft het thema grond uitgekozen als lokaal actiepunt. “Landbouwgrond wordt steeds schaarser en duurder. Ze wordt opgeslokt door destructieve agro-industrie, verdwijnt onder beton of valt ten prooi aan speculatie, verpaarding en vertuining. Als we nu niet ingrijpen, hebben we binnenkort geen grond voor voedsel meer”, verklaart de organisatie de keuze voor het actiethema.

Op zaterdag 17 april zullen aanhangers van Boerenforum een campagne lanceren in Oosterzele waarbij ze vlaggen zullen plaatsen met daarop de slogan ‘grond voor voedsel’. “Deze locatie is niet toevallig gekozen”, aldus Tijs Boelens, woordvoerder van Boerenforum. “Men wil op die plaats de N42 verbreden en/of omleggen. Daarbij worden woonwijken, landbouwgrond en natuur niet ontzien. Een onteigening van 13 hectare landbouwgrond en privéwoningen dreigt. Samen met Wervel, Climaxi en FIAN België willen we dit aanklagen.”

cartoon boerenforum boerenstrijddag

Ook het oneigenlijk gebruik van landbouwgrond is een doorn in het oog van de organisaties. “Meer dan 15 procent van de landbouwgrond wordt vandaag gebruikt voor privétuinen en hobbypaarden. De veelzijdige vraag naar landbouwgrond deed de prijzen de afgelopen jaren de pan uit swingen. Voor boerinnen en boeren is het daardoor bijna onmogelijk om de weinige grond die nog vrijkomt te verwerven”, klinkt het. In een nota heeft Boerenforum een visie rond grond uitgewerkt. “Die belicht de complexiteit van het probleem en formuleert eisen voor het beleid”, aldus Boelens.

Protest tegen aardappelverwerkende industrie

Naast de inname van grond door andere sectoren en actoren, maakt de organisatie zich naar eigen zeggen ook zorgen over concurrentie binnen de landbouw. “Zo neemt de productie van aardappelen voor export van frieten steeds meer grond in, aangestuurd door een snel groeiende aardappelindustrie”, vertelt Boelens.

Om dat aan te klagen voert Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne (RéSAP) op zondag 18 april actie in Wallonië tegen de bouw van de nieuwe aardappelfabriek van Clarebout Potatoes in Frameries. “Indien de fabriek er komt, zal de vraag naar aardappelen enorm stijgen, met een hogere druk op grond tot gevolg. Vandaar dat wij onze Waalse collega’s zullen steunen in dit protest”, luidt het bij Boerenforum. Sinds 12 april worden de Waalse ministers Borsus, Tellier, Di Rupo en Clarinval ook online geïnterpelleerd om te ijveren voor "de stopzetting van het project en om structurele politieke steun te vragen voor de familiale landbouw en boeren".

Het collectief RéSAP meent dat de Clarebout-fabriek in Frameries symbool staat voor de mistoestanden in de Belgische aardappelverwerkende industrie. Volgens het netwerk is de productie op 30 jaar tijd vertienvoudigd om aan supermarkten en fastfoodrestaurants te kunnen leveren. “Dit model gaat gepaard met een sterke druk op de landbouwgronden, die nu gereserveerd worden voor export in plaats van zelfvoorzienende landbouw”, aldus RéSAP.

Smart farming moet op de schop

Eerder deze week was er al een online actie van de beweging Boeren Façade Paysanne tegen de uitrol van ‘boerderijen 4.0’. Daarmee wilden de actievoerders het overleg van het Europees comité van constructeurs van landbouwmachines (CEMA), dat online doorgaat, virtueel verstoren. Dat deden ze door boven de ingang van het CEMA-gebouw in de Reyerslaan in Brussel een groot spandoek te ontrollen met de boodschap ‘Smart farming destroys a farmer’s work’.

De beweging stelt de promotie van een geconnecteerd model aan de kaak. Dat model is voordelig voor grote landbouwbedrijven maar onaangepast aan kleine boerderijen waardoor die zich blijvend in de schulden zouden stoppen om machines te betalen. De actiegroep wijst er ook op dat de landbouwers hun hand over het onderhoud van dergelijke geconnecteerde systemen verliezen. “Boerderijen hebben op die manier geen voeling meer met de aarde en technologie (GPS, drones, op afstand bestuurbare tractoren...) neemt de bovenhand op de mens”, luidt het.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Natuurpunt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek