nieuws

Veroveren Albert Heijn supermarkten België?

nieuws
De Nederlandse supermarktuitbater Ahold gaat winkels openen in België. Details over waar en wanneer zijn er nog niet. Concurrenten wachten dan ook de concrete plannen van de Nederlandse keten af. Verwacht wordt dat Ahold het uithangbord Albert Heijn zal gebruiken in België. Albert Heijn is met ruim 800 winkels marktleider in Nederland.
4 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De Nederlandse supermarktuitbater Ahold gaat winkels openen in België. Details over waar en wanneer zijn er nog niet. Concurrenten wachten dan ook de concrete plannen van de Nederlandse supermarktketen af. Verwacht wordt dat Ahold het uithangbord Albert Heijn zal gebruiken in België. Albert Heijn is met ruim 800 winkels marktleider in Nederland. De keten overkoepelt alle winkeltypes: van buurtwinkels tot hypermarkten.

"Consumenten zullen koopjes kunnen doen bij Albert Heijn", verwacht marketingspecialist Gino Van Ossel van de Vlerick Management School. "Maar de bodemprijzen die Nederland kende na de prijzenoorlog die Albert Heijn ontketende, zitten er in België niet in", nuanceert Van Ossel zijn uitspraak. "Ons BTW-tarief is verschillend, de arbeidskosten liggen hier hoger en verkopen met verlies is verboden in België".

Verwacht wordt dat Ahold in België begint met een klassieke supermarkt , aangepast aan de lokale markt. Het logo blijft wellicht het typisch Nederlandse Albert Heijn, maar het assortiment zou minder typerend worden en de supermarkt zou uitgebaat worden volgens de Belgische regels. Verwacht wordt dat Albert Heijn zich in België opstelt als een Delhaize of een Carrefour en niet als een discounter.

De huidige spelers op de markt reageren afwachtend. "Extra concurrentie is altijd goed voor de consument", klinkt het bij Carrefour en Colruyt. "Maar het is in de eerste plaats wachten op wat ze precies in petto hebben".

Marketingspecialist Van Ossel verwacht de Nederlandse keten eerst in de grensstreek te zien opduiken. Heel wat Belgen en Nederlanders in de grensstreek gaan geregeld winkelen in Nederland en kennen Albert Heijn al. "Naambekendheid is een belangrijke troef om te kunnen slagen". Bovendien moet Ahold kunnen beleveren vanuit het distributiecentrum in Tilburg. Van Ossel vermoedt daarom dat de keten zijn oog richt op de Noorderkempen en de provincie Limburg.

"We nemen zoveel tijd als nodig is", zegt supermarktuitbater Ahold. Veel zal ervan afhangen of de groep wil huren of wil bouwen. Om geen twee tot drie jaar te moeten wachten vooraleer de eerste winkel te openen, verwacht men dat de keten kiest voor huren. Huren is ook een meer voorzichtige manier om een markt te testen.

Waarnemers in de sector zijn het erover eens dat Ahold er niet de groep naar is om in België genoegen te nemen met een rolletje in de marge. Zelfs al zou de supermarktketen naar een tempo van twintig winkelopeningen per jaar gaan, dan nog zou het jaren duren om enkele procenten marktaandeel te veroveren.

Een overname is de enige uitweg willen ze sneller gaan, maar daar zijn volgens Van Ossel geen mogelijkheden toe. Carrefour, Delhaize, Colruyt, Aldi en Lidl verdelen onder elkaar al 90 procent van de Belgische markt. En de winkels die Carrefour nu plant te sluiten, wil Ahold niet.

Van Ossel verwacht daarom dat Albert Heijn zich in Vlaanderen profileert als een 'exotische' supermarkt met vooral winkels in het noorden van het land en met een assortiment naar Nederlands formaat.

Bron: De Tijd/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek