Verlichte tractorstoeten brengen kerstsfeer in heel Vlaanderen

Een nieuw fenomeen in Vlaanderen steekt de kop op: her en der trekken parades van verlichte tractoren door de straten. In tijden waarin kerstmarkten zijn afgelast, zijn het de Vlaamse land- en tuinbouwers die kerstsfeer in de straten en onder de mensen brengen.

22 december 2021  – Laatste update 22 december 2021 19:43
Lees meer over:
verlichte tractoren kerst2

Hoogstraten, Lokeren, Huldenberg, Merchtem, Herne, Steenokkerzeel, Werchter, Roosdaal, Kortenaken, Zoersel, Mechelen, Zemst, Beerse, Gooik, Heers, Rummen, Sint-Kruis, Mechelen, Evergem, Lennik, Ternat, Bazel, Sint-Niklaas, Desteldonk, Tongeren, Maaseik en wellicht zijn we nog een aantal gemeenten vergeten in dit lijstje. Allemaal werden of worden ze getrakteerd op een lichtstoet met tractoren in deze kerst- en nieuwjaarsperiode.

verlichte tractoren kerst

De organisatie van zo’n tractorstoet is vaak in handen van een organisatie als Landelijke Gilde, Groene Kring of KLJ, maar soms komt het initiatief ook van een lokaal vriendengroepje of een enkele tractorfan. Sommige lichtstoeten trekken een paar tientallen tractoren, andere tellen er meer dan honderd. Een aantal heeft al een langere geschiedenis, maar de meeste zijn eerder te zien als een ‘coronafenomeen’. Vorige winter waren we in lockdown, maar tractorstoeten konden wel coronaproof doorgaan. Vaak was het één van de weinige lichtpuntjes voor mensen tijdens een lange, donkere winter.

Ook Vanessa Saenen, woordvoerder van Boerenbond, ziet het als een lokaal, vaak recent fenomeen. “In Ierland en het Verenigd Koningrijk bestaan zo'n stoeten sinds een paar jaar ook. Maar het lijkt dus echt lokaal gegroeid te zijn: een fijn initiatief dat veel bekijks lokt en waarbij boeren en hun buren op een positieve manier het eindejaar vieren”, stelt ze.

Sommige landbouwers besteden uren, soms zelfs dagen of maanden aan de versiering van hun tractoren: duizenden lichtjes, versierde aanhangwagens waar al dan niet kerstmannen, sneeuwmannen of andere kerstfiguren op plaats nemen, enz. De verbeelding van de boeren kent weinig grenzen.

Zowel de toeschouwers als de tractorbestuurders zijn over het algemeen zeer enthousiast wanneer een verlichte tractorstoet door de straten trekt. “Het is leuk dat mensen ook eens blij zijn wanneer ze een tractor in hun straat zien. Tijdens onze oogstwerkzaamheden krijgen we regelmatig heel wat minder positieve reacties”, zegt een landbouwer uit Roosdaal. De waardering van de mensen die postvatten langs de straatkanten om de lichtstoet te bekijken, is dan ook groot. “Zwaaiende mensen, applaus, opgestoken duimen, de max gewoon”, is te horen bij een andere boer.

Bron: Eigen berichtgeving / VRT Nws

Beeld: Facebook / Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek