Vele regen van voorbije weken doet grondwaterstanden deugd

De meest recente metingen en modelberekeningen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tonen aan dat het ondiepe of “freatische” grondwater in Vlaanderen de voorbije weken is aangevuld. Het merendeel van de meetlocaties (65%) van de VMM toont een normale tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Op de overige locaties blijven de grondwaterpeilen evenwel te laag.

9 februari 2021  – Laatste update 9 februari 2021 21:11
Lees meer over:

Het herstel verliep in januari sneller dan verwacht door de overvloedige regen, in combinatie met de sowieso geringe verdamping gedurende het winterseizoen. Stijgende grondwatertafels zijn de normale trend in het winterseizoen (tot eind maart). Januari was in heel Vlaanderen een natte maand (tussen 89,1 en 139,7 mm neerslag, gemiddelde: 113,1 mm; normaal in Ukkel: 75,5 mm).

Waterstanden laag tot zeer laag op 35% van de locaties

Toch zijn er nog verschillende locaties waar de grondwaterpeilen laag (14%) of zeer laag blijven (21%). Die locaties bevinden zich vooral in het oosten van Vlaanderen. Het gaat vooral om plekken waar het de afgelopen maanden wat minder regende en/of waar de grondwaterstanden trager reageren op veranderingen in weersomstandigheden.

De huidige situatie is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar toen de natte maand februari voor een kortstondige omslag naar meer hoge en zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar zorgde. Dat gebeurde ook na een lange periode met overwegend lage en zeer lage peilen voor de tijd van het jaar.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt de nieuwe resultaten alvast goed nieuws. “Maar we zijn er nog niet. Voor meer regen kan ik niet zorgen, maar mijn beleid zet wel sterk in op meer infiltratie en ontharding én minder drainage. Die zaken dragen ontegensprekelijk bij tot het aanvullen van de ondiepe grondwatertafels.”

Lees het volledige rapport

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek