Veiling Haspengouw gaat buitenlands fruit verkopen
nieuws"Stilstaan is achteruitgaan", vinden voorzitter Chris Timmermans en directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw. Dat kunnen ze met cijfers bewijzen. "In 1995 hadden we nog 3.000 leden en waren 20 klanten goed voor 40 procent van onze omzet. Vorig jaar hadden we nog maar 650 leden en waren 5 klanten goed voor 50 procent van onze omzet. Dus eind 2005 zijn we beginnen nadenken over hoe we naar de markt konden gaan".
Dat nadenken is nu afgelopen en ze hebben een heel ambitieus plan voor een nieuw bedrijf. Dat zou allerlei diensten aanbieden, zodat een grote klant als pakweg Carrefour veel bij hen zou kunnen kopen. "Wij willen zelf instaan voor de import, de verpakking, de sortering, de koeling, het transport, de levering, noem maar op. Alles wat erbij komt kijken. De laatste jaren zijn rond onze veiling al 150 jobs bijgekomen in allerlei bedrijven. Die bedrijven maken winst en dat gunnen we hen ook. Maar onze telers willen ook een stuk van die winst", luidt het.
Veiling Haspengouw wil de export ook anders aanpakken. Ze willen ook met accountmanagers werken die het Limburgs fruit gaan verkopen in de rest van de wereld. En dat hoeft niet eens ver te zijn. "Neem nu Duitsland, daar eten ze ook appels en peren, maar niet de onze. Vorig jaar hebben we een grote bestelling moeten laten schieten omdat we niet konden verpakken zoals die Duitse supermarkt dat wilde. Dat mag geen tweede keer gebeuren. Dus moeten we wel investeren".
Hiermee willen ze de risico's ook meer spreiden, want nu gaan er veel peren naar Rusland. Dat is goed voor de portemonnee, maar die markt is niet stabiel en kan dus snel in elkaar stuiken. "We zijn nu nog aan bekijken hoeveel die hele operatie gaat kosten, maar we zullen toch snel aan 25 miljoen euro zitten", zegt Renaat Kuipers. "Daarom zijn we op zoek naar geld. We hebben zowel een binnenlandse als een buitenlandse investeerder die geïnteresseerd is. Die investeerders kunnen maximaal 49 procent van de aandelen kopen. De rest blijft in handen van de veiling en dus van de telers".
Veiling Haspengouw is zijn plan alvast gaan voorstellen bij de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM). "Wij zijn geïnteresseerd", zegt woordvoerder Lieve Ketelslegers. Ook bij Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme zijn ze gaan aankloppen. "Daar hebben we gehoord dat we ook in aanmerking komen voor subsidies", zeggen Timmermans en Kuipers.(KS)
Lees ook: geVILT: Veiling Haspengouw bouwt aan appeltje voor de dorst
Bron: Het Belang van Limburg