Veeteelt blijft cruciaal in strijd tegen armoede en ondervoeding
OpinieVeeteelt blijft essentieel om ondervoeding en armoede aan te pakken in grote delen van de wereld. Die boodschap brengen de Oegandese boerin Emma Naluyima Mugerwa en de Amerikaanse voedingsdeskundige Lora Iannotti in de Britse krant The Guardian.
Beide auteurs maken zich zorgen over wat ze het ‘aanzwellend koor van kritiek’ tegen intensieve landbouw in het rijke Westen noemen, terwijl de veehouderij nog altijd het enige bestaansmiddel is van een half miljard mensen in ontwikkelingslanden. Op de internationale toppen zoals de Food Systems Summit van de VN deze maand of de klimaatconferentie (Cop206) van november mag de veeteelt daarom niet in het verdomhoekje van de beleidsmakers belanden.
Ondervoeding
Lora Iannotti verwijst naar haar eigen onderzoek waaruit blijkt dat voor een significant deel van de ondervoede bevolking melk, vlees en eieren een essentiële bron van nutriënten zijn die niet in de voorzienbare toekomst kan vervangen worden door plantaardige alternatieven. Bij jonge kinderen volstaan bescheiden porties van voedzame dierlijke producten al om chronische ondervoeding tegen te gaan. De gemiddelde Europese consument eet 69 kg vlees ieder jaar, de gemiddelde Afrikaanse consument komt maar aan tien kilo. In 2020 waren er wereldwijd 149 miljoen kinderen onder de vijf jaar die lijden aan ‘stunted growth’ door ondervoeding. Velen van hen hadden geholpen kunnen zijn door grote beschikbaarheid van dierlijke voeding, zeggen Iannotti en Mugerwa.
De COVID-pandemie heeft jaren vooruitgang in de strijd tegen armoede en ondervoeding uitgevaagd. Het aantal mensen in extreme armoede is met 97 miljoen toegenomen, het aantal mensen met ondervoeding nam dan weer toe met 118 tot 161 miljoen. Armoede is volgens de Wereldbank en de VN erg geconcentreerd in de afgelegen rurale gebieden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Hun vee is vaak hun belangrijkste economische actief en een onmisbaar deel van hun dieet.
Landgebruik
Beide auteurs ontkennen niet dat de veeteelt een belangrijke bron van broeikasgassen is en dat ze qua landgebruik kan concurreren met regenwoud of andere natuurlijke habitats, maar ze pleiten voor investeringen en beleid dat focust op duurzame en rendabele veeteelt die voor velen in de meest kwetsbare gemeenschappen de weg is naar een gezonder leven en betere materiële omstandigheden.
Professor aan de KULeuven Olivier Honnay geeft alvast twee werkpunten voor ‘duurzame intensivering’: eiwitrijkere voeding en betere diergeneeskundige zorgen.
Bron: The Guardian