“Veel varkenshouders hebben géén vakantieplannen”

De varkenshouders van landbouworganisatie ABS zien de start van de zomervakantie somber in. “De boer is de zwakste schakel in de keten”, klinkt het in een open brief, gericht aan de slachthuiswereld, de verwerkers en de handelaars. “Wel, die zwakste schakel is kapot. De boer is financieel en mentaal gebroken. Voor veel varkenshouders zit een vakantie er niet in.” Het thema kwam ook aan bod tijdens de laatste Commissie Leefmilieu in het Vlaams parlement.

9 juli 2021  – Laatste update 9 juli 2021 13:49
Lees meer over:

Met de start van het zomerverlof kijken veel mensen uit naar een welverdiende vakantie, zeker na zo’n vreemd jaar. De varkenshouders van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) daarentegen, maakten geen vakantieplannen. “Voor veel varkenshouders zit een vakantie er niet in”, weet Bart Vergote, varkenshouder en woordvoerder namens de ABS-varkenshouders. “Werken zal het zijn. Hard werken. De gemaakte put proberen te dichten, alhoewel het allicht nog altijd ‘verkopen met verlies’ zal zijn.”

In hun open brief delen ze een sneer uit naar de slachthuizen, verwerkers en handelaars. “Jullie zijn erin geslaagd om jullie winsten op peil te houden. Meer zelfs: jullie zijn erin geslaagd jullie winsten nog te vergroten. Dit terwijl de consumentenprijs voor varkensvlees in veel gevallen daalde. Gestegen grondstoffenkosten, extra dierenwelzijnseisen, meer milieueisen, … jullie hadden er allemaal geen oren naar. Het enige dat telde: jullie moesten en jullie zouden jullie marges halen. Chapeau het is jullie gelukt", klinkt het cynisch.

ABS voerde recent nog actie om meer aandacht te vragen voor een menselijkere en meer werkbare boerenstiel. De landbouworganisatie overhandigde een pamflet aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Genoeg is genoeg. Altijd en overal de zwarte piet toegeschoven krijgen en zonder een toekomstperspectief zitten, is zeer zwaar”, zo zei voorzitter Hendrik Vandamme aan minister Demir. Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) vroeg tijdens de laatste commissie Leefmilieu aan minister Demir hoe zij reageert op de verzuchtingen uit de sector.

ABS vraagt Demir menselijker en werkbaarder beleid
Uitgelicht
Met een duidelijke boodschap trok een delegatie van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) naar het kabinet van Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA). “Genoeg is genoeg. Alt...
23 juni 2021 Lees meer

“Ik begrijp de vraag over de rechtszekerheid en over de toekomst”, reageert Demir. “Wij hebben geregeld contact met de departementen Landbouw en Dierenwelzijn om voor de gemeenschappelijke uitdagingen een duurzaam toekomstperspectief en gezamenlijke oplossingen uit te werken. Landbouwers hebben individueel natuurlijk geen schuld aan de uitdagingen waarvoor we staan. Zij volgen de regels die er zijn. Die regels zijn heel complex, maar zijn altijd in overleg met de sector zelf gemaakt, of met de sectororganisaties, beter gezegd. Ik ben echter de eerste om aan te geven dat het een erg complex gegeven is.”

Volgens Coenegrachts is het niet zo uitzonderlijk dat een landbouworganisatie actievoert, al is de toon en inhoud wel opvallend. “Er spreekt een zekere radeloosheid uit, wegens die onzekerheid en complexiteit ”, zegt hij. “Ik denk dat niemand in de landbouwsector ontkent dat er zaken staan te gebeuren - en ook moeten gebeuren – en dat de landbouw daar ook een rol in te spelen heeft. We moeten echter zo snel mogelijk die rechtszekerheid kunnen geven zodat opnieuw duidelijk is binnen welk kader een landbouwondernemer zijn onderneming kan uitbouwen.”

Demir geeft alvast aan dat ze bereid is om de regelgeving te vereenvoudigen. “Ik ben de allereerste die graag mee aan jullie zijde staat om dat te doen”, klinkt het. “Dat zal van de landbouwer opnieuw een landbouwer maken en minder een boekhouder. Het is de afgelopen jaren gigantisch ingewikkeld geworden, zeker als je kijkt naar bijvoorbeeld het Mestdecreet, dat ook de waterkwaliteit niet vooruit heeft geholpen. Dat veroorzaakt frustraties bij de landbouwers. Zij voelen zich meer boekhouder dan iets anders en zien geen vooruitgang. We zullen dat met het MAP 7 zeer zeker moeten bekijken.”

Lees het volledige commissie-verslag hier.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek