Varkensprijzen blijven sterk stijgen

De varkensprijs blijft in de lift zitten. In navolging van de voorbije week, toen er 20 cent per kilo geslacht gewicht bijkwam, plust de prijs nu met 25 cent. Dit betekent een volgens Boerenbond “ongeziene” prijsstijging van 33 procent op een maand tijd. De landbouworganisatie geeft aan dat de varkensmarkt in razend tempo veranderd is van een aanbodmarkt naar een vraagmarkt. Door verder stijgende voerkosten blijft de rentabiliteit evenwel onder druk staan.

14 maart 2022  – Laatste update 14 maart 2022 21:20
Lees meer over:

Na de prijsstijging van 20 cent twee weken geleden, voorspelden experts al dat de varkensprijs verder zou toenemen. Deze voorspellingen zijn bewaarheid geworden. De varkensprijs volgens de Belgian Pork Group (BPG) notering ligt momenteel op 1,70 euro per kilo geslacht gewicht. Dat is 25 cent meer dan een week geleden. Ook in andere landen worden prijsstijgingen van boven de 20 cent opgetekend.

De BPG-notering is de voorbije vier weken 57 cent per kg geslacht gewicht gestegen, wat een verhoging is met 33 procent. "En dat is ongezien”, laat Boerenbond weten aan haar leden. Reden voor de tweede prijsstijging, is het verminderde aanbod. "Het aanbod van levende varkens, zowel bij ons als in het buitenland blijft te laag voor de vraag en dat vuurt de markt verder aan." Vooral de karkasmarkten trekken fors aan en daarbij is Polen leidend. De varkensproductie in dat land is omwille van de Afrikaanse varkenspest in combinatie met de lage varkensprijzen met 20 procent gedaald.

Tegenover de verminderde productie aldaar, staat een grotere vraag. “Nu er ook een grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne is aangekomen, zijn er nog meer monden te voeden en zodoende is er daar dan ook een grotere honger naar varkensvlees bij de uitsnijderijen”, verklaart Boerenbond. Eerder werd ook al aangehaald dat horeca en foodservices meer vlees vragen sinds de corona-maatregelen zijn gelift.

Annelies Wanzele_varkenshouder (11)

"Varkenshouders krijgen terug wat perspectief"

Alhoewel de explosieve prijsstijging volgens de boerenorganisatie kan leiden tot een verhitting van de markt, ziet ze de vooruitzichten op korte termijn positief in. “Het aanbod van levende varkens in Europa loopt verder terug en de vraag vanuit de karkasmarkt blijft overeind.” Het geeft wel aan dat de slachthuizen een grote bijkomende kapitaalsbehoefte hebben om de gestegen prijzen te kunnen voldoen.

De boerenorganisatie noemt de fors stijgende varkensprijzen “erg goed nieuws voor de varkenshouders, die eindelijk terug wat perspectief krijgen.” Varkenshouder Annelies Wanzele uit Brakel noteert door de grote prijsstijging voor het eerst in twee jaar weer een kleine winst. "De opbrengst van een een volle vrachtwagen varkens is verdubbeld ten opzichte van de bodemprijzen tijdens de crisis." De boerin geeft aan dat hiermee het leed alleszins vergeten is. "We hebben een grote put om te dichten."

Het varkensbedrijf lijkt echter niet representatief voor de gehele varkenssector, omdat de stijging van de voerkosten er relatief beperkt blijft omdat er veel met eigen granen gewerkt wordt. Varkenshouderij-expert Bart Vergote liet vorige week aan VILT weten dat de varkensprijs naar de 2 euro moet ontwikkelen, voordat de meeste varkenshouders positieve resultaten boeken.

Wanzele heeft door de crisis in de varkenshouderij het aantal zeugen op het bedrijf teruggeschroefd en is actief geworden in de korteketenverkoop, met een hoevewinkel. VILT bezocht de varkenshoudster uit Brakel een klein jaar geleden. Sindsdien heeft zij haar korteketenactiviteiten uitgebreid met marktverkoop. Zo staat zij een keer per week op lokale markten. "De korteketenverkoop ontwikkelt zich zeer goed", stelt zij enthousiast.

Varkenshouder herwint werkplezier door korte ketenverkoop
Uitgelicht
Door jaren van slechte prijsvorming, grillige politieke regelgeving en maatschappelijke druk was Annelies Wanzele het plezier in de varkenshouderij verloren. Deze stemming slo...
19 augustus 2021 Lees meer

Varkenshouders willen meer biggen opzetten

Vorige week werd ook al duidelijk dat de biggenprijs in de lift zit. Op een week tijd kwam er 12 euro bij waardoor de Vlaamse biggenprijs nu 42 euro (voor een big van 25 kilo) bedraagt. De sterke stijging kan verklaard worden aan de hand van de stijgende varkensprijs. Het feit dat de varkensprijzen fors stijgen maakt dat het animo om op te zetten toch wel verbeterd is. De mesters willen hun stallen nu toch graag vol hebben. In een biggenmarkt waar er krapte is in het aanbod en er weinig vrije koppels voorhanden zijn, zorgt dit voor een sterk stijgende biggenprijs. Gezien de krapte op de markt is het de verwachting dat de biggenprijzen de komende week verder zullen stijgen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek