header.home link

Vanggewassen mogen later ingezaaid worden

5 oktober 2021

De uiterste inzaaidatum van vanggewassen na mais en late aardappelen wordt eenmalig uitgesteld tot 31 oktober. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandag meegedeeld.

Lees meer over:

Het oogsten en rooien van mais en late aardappelen is vanwege de moeilijke groeiomstandigheden dit jaar later op gang gekomen. Loonwerkers zijn overbevraagd, waardoor de oogst voor een aantal landbouwbedrijven niet binnen zal zijn op 15 oktober, de deadline in de mestwetgeving. Eerder was er ook voor andere teelten al een verlening van de deadline voor de inzaai van vanggewassen met twee weken.

Landbouwers krijgen nu dus tijd tot 31 oktober om hun vanggewassen na maïs en aardappelen in te zaaien. "De inzaai moet wel gebeuren binnen de 72 uur na het oogsten. Elke dag dat later ingezaaid wordt heeft immers een negatief effect op de waterkwaliteit omdat er minder stikstof kan opgenomen worden door het vanggewas", stelt Demir.

Ook wil de minister de regelingen rond vanggewassen in overleg met de landbouworganisaties hervormen tot een eenvoudiger en effectiever systeem. Dat moet beter toelaten om de uitspoeling van nitraat te verminderen. Naast de tijdige inzaai van vanggewassen zullen ook duurzame teelt- en bemestingspraktijken de kern vormen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek