Vandenhove weer opgescheept met dierenverwaarlozing

De politie heeft dinsdag in een weide van een landbouwer in Gelinden een aantal zieke en verwaarloosde dieren aangetroffen. De dieren zijn volgens Het Belang van Limburg eigendom van boer Willy Vangilbergen, die eerder al een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd kreeg. Voor burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden is de maat meer dan vol.
18 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

De politie heeft dinsdag in een weide van een landbouwer in Gelinden een aantal zieke en verwaarloosde dieren aangetroffen. De dieren zijn volgens Het Belang van Limburg eigendom van boer Willy Vangilbergen, die eerder al een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd kreeg. Voor burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden is de maat meer dan vol.

De Truiense politie heeft opnieuw een proces-verbaal opgemaakt tegen Vangilbergen. De interventie kwam er na een oproep van een buurtbewoner, die vrijdag in de wei van de landbouwer een ponyveulen opmerkte dat onder het struikgewas lag. Toen het veulen er dinsdagvoormiddag nog altijd lag, verwittigde hij de lokale politie.

De agenten stelden vast dat de pony erg ziek was en krampachtige bewegingen maakte. Tegenover de politie beweerde Vangilbergen dat een veearts uit Heers het dier vrijdag nog behandelde tegen een worminfectie, maar volgens de veearts zelf heeft hij het dier pas verzorgd na het bezoek van de politie aan de boer.

Naast het veulen liepen in de kale weide in Gelinden nog ganzen, kippen, enkel pony's, een ezel en twee koeien. Volgens de buren krijgen ze op onregelmatige dieren wat voeder toegestopt. Enkele dieren zagen er verwaarloosd uit. Burgemeester Vandenhove laat alvast onderzoeken of er een juridische mogelijkheid bestaat om de dieren weg te halen bij de boer. "Liefst zo snel mogelijk", zegt hij.

De strafrechter in Hasselt legde Vangilbergen vorig jaar nog een levenslang verbod op om dieren te houden, maar het hof van beroep bevestigde die uitspraak niet. "Die man hanteert andere normen en waarden dan de rest van de samenleving. Dat hij al zoveel keer hervallen is, bewijst dat een levenslang verbod op zijn plaats is", reageert Rudi Oyen van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek