Rog met uitsterven bedreigd door foute naamgeving

Een roggensoort is met uitsterven bedreigd omdat het dier tientallen jaren met een andere soort is verward. Hierdoor wordt de rog al jaren overbevist.
19 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Een Europese roggensoort is met uitsterven bedreigd omdat het dier tientallen jaren met een andere soort is verward. Hierdoor wordt de rog al jarenlang overbevist. Dat blijkt uit een Frans onderzoek waarvan de resultaten deze week zijn gepubliceerd.

Twee verschillende roggensoorten zijn met elkaar verward en kregen beide de naam Dipturus batis, zo meldt het Franse Muséum national d'histoire naturelle. Een team wetenschappers van het zeebiologisch onderzoekscentrum in het Franse Concarneau ontdekte de vergissing. Moleculaire en anatomische analyses en onderzoek naar de levenswijze van de dieren toonden aan dat achter de noemer Dipturus batis twee roggensoorten schuilgaan.

De soorten zijn voorlopig aangeduid als Dipturus flossada en Dipturus intermedia. Deze laatste soort is zeer kwetsbaar voor overbevissing, want het dier is pas op een leeftijd van ongeveer twintig jaar geslachtsrijp en kan 2,5 meter groot worden. De kans dat het dier wordt gevangen voordat het zich heeft kunnen voortplanten, is dan ook zeer groot.

Als niet snel maatregelen worden genomen om de rog te beschermen, zal de vis zeer binnenkort uitsterven, benadrukt het Muséum national.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek