Vanaf 2023-2024 nog maar 240 plaatsen voor opleiding tot dierenarts

Vanaf academiejaar 2023-2024 kunnen nog maar 240 studenten de opleiding Diergeneeskunde starten. Kandidaat-studenten moeten eerst slagen voor een toelatingsproef en moeten vervolgens tot de 240 beste kandidaten horen. “We beperken de kwantiteit om de kwaliteit te garanderen”, zegt Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

21 december 2021  – Laatste update 21 december 2021 14:12
Lees meer over:
dierenarts veearts koe

Aantal studenten exponentieel gestegen

Twee universiteiten bieden vandaag een opleiding Diergeneeskunde aan. Het gaat om de UAntwerpen, waar enkel de bacheloropleiding kan gevolgd worden, en de UGent, waar zowel studenten zowel de bachelor- als de masteropleiding kunnen afronden. Beide universiteiten zagen het aantal studenten die dierenarts willen worden de afgelopen jaren sterk stijgen. Zo waren er 20 jaar geleden in Gent nog iets minder dan 1.200 studenten in de opleiding, terwijl er dat vandaag meer dan 1.800 zijn. In Antwerpen steeg het aantal studenten in dezelfde periode van ongeveer 300 naar 600.

Volgens minister Weyts kraakt de opleiding onder dat groot aantal studenten die vaak ook uit het buitenland komen. Vandaag komt ongeveer vier op de tien studenten uit Nederland. “Vlaanderen was tot nu toe de enige Europese regio waar er geen toelatingsexamen is voor kandidaat-dierenartsen. Die permanente stijging van het aantal studenten zet een druk op de kwaliteit en veiligheid van de opleiding”, stelt hij in een persbericht.

Vandaag kunnen studenten minder praktijkervaring opdoen omdat de dierenklinieken overbezet zijn

Frank Gasthuys - Decaan faculteit Diergeneeskunde

Onvoldoende professoren en docenten

Dat bevestigt ook professor Frank Gasthuys, decaan van de faculteit Diergeneeskunde, aan VRT. Hij zegt dat de faculteit zelf al 40 jaar vragende partij is om een toelatingsexamen in te voeren. "We kunnen het al tien jaar niet meer aan en toch blijven we verder doen. En dan zitten er plots 500 studenten in een eerste jaar. Wat moet je daarmee aanvangen", vraagt de decaan zich luidop af.  "Als die allemaal doorstromen naar de klinische opleiding dan heb je een immens probleem. Dat gaat gewoon niet.” 

Volgens Gasthuys zijn er in de eerste plaats niet voldoende professoren en docenten om die studenten op te leiden. Bovendien kunnen studenten minder praktijkervaring opdoen omdat de dierenklinieken overbezet zijn. "Dezelfde handelingen moeten soms met dezelfde dieren overgedaan worden door verschillende groepen studenten", vertelt Weyts.

pasgeboren kalf dierenarts veearts

Numerus fixus

Na jaren van politiek debat over het thema is de kogel nu eindelijk door de kerk. Voortaan zullen er jaarlijks nog maar 240 studenten worden toegelaten voor de opleiding tot dierenarts. Dat aantal werd vastgelegd door een commissie van deskundigen. De 240 plaatsen worden toegewezen via het ‘numerus fixus-systeem’, zoals bij de opleiding arts en tandarts. “Men moet dus niet alleen slagen voor de toelatingsproef, men moet ook nog eens bij de 240 beste kandidaten behoren”, aldus Weyts. Dit systeem moet vanaf academiejaar 2023-2024 ingevoerd worden. “Als de noden evolueren, kan de Vlaamse regering dat quotum nog aanpassen in latere jaren”, klinkt het.

Door dit systeem in te voeren en in te grijpen op de kwantiteit, wil de minister de kwaliteit van de opleiding vrijwaren. “We garanderen nu dat alle startende studenten over de nodige basiscompetenties beschikken en de opleiding zelf kan nu beter gepland worden, inclusief de stages. De opleiding kan er alleen maar wel bij varen”, stelt Weyts.

Nummer 1 van de wereld

Voorlopig lijken de hoge studentenaantallen de kwaliteit van de opleiding Diergeneeskunde van de UGent niet aan te tasten. Al vijf jaar lang voert de faculteit de Shangai-ranglijst aan, die faculteiten overal ter wereld rangschikt op basis van hun wetenschappelijk onderzoek.

Gentse Dierengeneeskunde blijft nummer 1 van de wereld
Uitgelicht
De faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent voert al voor het vijfde jaar op rij de Shanghai-ranglijst aan, die faculteiten rangschikt op basis van hun wetenschapp...
6 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek