Unilever schrapt 20.000 banen, vooral in Europa
nieuwsUnilever heeft driehonderd productiesites. De meeste jobs zouden verdwijnen zonder naakte ontslagen. Waar de banen gaan verdwijnen, is nog niet bekend. Cescau zei wel dat het grootste deel van de herstructureringen in Europa, de belangrijkste markt van het concern, zal plaatsvinden. Momenteel werken er bij het bedrijf wereldwijd 179.000 mensen, waarvan iets minder dan achthonderd in België.
Unilever heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,14 miljard euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006. De omzet groeide met 3 procent naar 10,5 miljard euro. Zowel de winst als de omzet lagen hoger dan analisten hadden verwacht. Beleggers reageerden ook enthousiast op de resultaten. Het aandeel schoot direct na de opening van de handel ruim 7,4 procent omhoog. Dat is de sterkste stijging in zeven jaar.
Het bedrijf gaf donderdag aan de lopende kostenbesparingen te willen versnellen en kondigde aan scherp te gaan snijden in merkenbestand. Het concern is bekend van merken als Calvé, Ola, Omo, Dove, Bertolli en Axe.Merken die te weinig bijdragen aan de winst en te weinig groei laten zien, zullen verkocht worden. In 2004 sneed de toenmalige topman Antony Burgmans ook al in het merkenbestand van Unilever. Van de 1.600 merken bleven er uiteindelijk 442 onder de Unilever-vlag opereren. Zo werd onder andere Mora verkocht.
Cescau wilde niet zeggen welke merken buiten de boot vallen. Unilever heeft bedrijfsonderdelen in de verkoop staan met een gezamenlijke opbrengst van 2 miljard euro. Het wil in ieder geval van de wasmiddelentak in de Verenigde Staten en Canada af. Of het bedrijf al met concrete kopers rond de tafel zit, is niet bekend. De acties zouden een jaarlijkse kostenbesparing moeten opleveren van 1,5 miljard euro.
Of de aangekondigde herstructureringen gevolgen zullen hebben voor België, was donderdagnamiddag niet duidelijk. Begin juli meldde Unilever al dat het tweehonderd banen ging schrappen in België, omdat de administratie in België en Nederland worden samengevoegd in één nieuwe Benelux-organisatie. In Nederland verdwijnen daardoor 140 banen. De integratie omvat marketing en sales, inclusief de ondersteunende diensten, zoals boekhouding, personeelsorganisatie (HR), communicatie en juridische dienst. Unilever sloot toen gedwongen ontslagen niet uit.(MP)
Bron: Belga