Unicef: "Potjesvoeding is slecht voor baby"

nieuws
Baby's zijn beter af als ze geen gepureerde fruit- of groentepap met een lepeltje uit een potje krijgen. Geef eerst melk en laat hen daarna zelf maar proberen welk 'vast' voedsel ze al kunnen kauwen". Dat stelt Gill Rapley, een kopstuk inzake kinderverzorging bij de VN-organisatie Unicef. "Potjesvoeding is nochtans gezonder dan vers klaargemaakte maaltijden", reageert Ciska Pottie, kwaliteitsmanager van Nutricia België, verdeler van Olvarit.
18 juni 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:00
"Baby's zijn beter af als ze geen gepureerde fruit- of groentepap met een lepeltje uit een potje krijgen. Geef eerst melk en laat hen daarna zelf maar proberen welk 'vast' voedsel ze al kunnen kauwen". Dat stelt Gill Rapley, een kopstuk inzake kinderverzorging bij de VN-organisatie Unicef. "Potjesvoeding is nochtans gezonder dan vers klaargemaakte maaltijden", reageert Ciska Pottie, kwaliteitsmanager van Nutricia België, verdeler van Olvarit.

Er zijn tegenwoordig tientallen soorten 'pureevoedsel' voor de allerkleinsten op de markt. "Niet goed voor hen", stelt Unicef nu. "Geef ze liever enkele maanden melk, en dan in één keer 'vaster' voedsel. Kinderen moeten zichzelf op vroegere leeftijd leren voeden, zonder het lepeltje van moeder, want kauwen is goed voor hen", zegt Rapley.

Unicef heeft vooral zware kritiek op de multinationals, die met grote reclamebudgetten het gebruik van 'potjesvoeding' promoten. "Wetenschapelijk onderzoek laat er geen twijfel over bestaan: een baby heeft tijdens de eerste zes maanden van het leven niets anders nodig dan melk, uit de moederborst of in de vorm van poedermelk. Daarna moet hij zelf maar beslissen wat hij in de mond neemt. Zolang de kleine rechtop zit, en een volwassene toezicht houdt, kan de baby zichzelf leren voeden met de vingers".

De waarschuwing van Unicef volgt op de razendsnelle toename van de verkoop van pureevoedsel. Het assortiment blijft groeien en er wordt steeds meer nadruk gelegd op organische en 'gezonde' ingrediënten. "We weten dat bij Unicef de tendens leeft om potjesvoeding pas vanaf zes maanden te geven", zegt Pottie. "Maar de Belgische vereniging van kinderartsen heeft in al haar adviezen altijd gesteld dat het perfect kan vanaf vier maanden. Die voeding is volledig afgestemd op de behoefte van het kind. Aan de kwaliteit kan verse voeding zelfs niet tippen: in onze potjes zit alleen hormonenvrij vlees, het is vrij van pesticiden en er zijn extra vitaminen en mineralen toegevoegd. Moeders hoeven zich hierover nooit schuldig te voelen".

Volgens Pottie wil Unicef met deze waarschuwing vooral borstvoeding promoten. "Daar hebben wij geen enkel probleem mee. Want borstvoeding is en blijft de allerbeste voeding. Een kind dat tot zes maanden exclusief borstvoeding krijgt, zal niets mankeren. Maar wie hier niet voor kiest, mag vanaf vier maanden met een gerust geweten potjesvoeding geven", luidt het.

De allereerste versies zijn volledig gemixt, bijna vloeibaar, zodat de baby het gewoon kan inslikken. Vanaf zes maanden zitten er stukjes in, die almaar groter worden tot de leeftijd van vijftien maanden. Die brokjes zijn noodzakelijk om de mondmotoriek te ontwikkelen. "Moeders die de voeding van hun kind té lang pureren, stimuleren hen niet om te kauwen. En dat is inderdaad slecht voor hun gezondheid", besluit Ciska Pottie.(KS)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek