Uitzonderlijk jaar voor Duitse wijnbouwers
nieuwsRedenen van de euforie? De vroegste bloei, de meeste uren zonneschijn en de minste neerslag tijdens de zomermaanden sinds meer dan een eeuw. De opbrengst mag dan al 20 tot 30 procent lager liggen, de wijn zelf is volgens de Duitsers van uitzonderlijke kwaliteit.
Meteen ook hét moment bij uitstek om een select aanbod van topwijnen te promoten. Enkele Duitse wijnbouwers hebben zich verenigd om het concept van "grands crus" te promoten, naar analogie van wat in Frankrijk gebeurt. Ze hebben daarvoor eigen criteria opgesteld, los van de traditionele Duitse wijnwetten, die gecontroleerd worden door een zelf samengestelde jury.
Zo mogen de wijnen enkel van traditionele druivensoorten -zoals de Riesling- gemaakt worden die dan ook nog op bepaalde percelen verbouwd moeten worden. De oogst dient manueel te gebeuren en de wijnen mogen pas gecommercialiseerd worden vanaf de maand september, volgend op de oogst. Het resultaat zijn "grössen gewächse" (grands crus), ook wel "erste gewächse" (premiers crus) genoemd in Rheingau, die prijzen van 12,50 tot 30 euro halen.
Lees ook: geVILT: Geen water bij Vlaamse wijn
Bron: Belga