UGent helpt antibioticumgebruik veehouderij verlagen

Naar aanleiding van de Europese Antibioticadag op 18 november brengt de faculteit Diergeneeskunde van de UGent de inspanningen onder de aandacht die geleverd worden tegen overmatig antibioticumgebruik in de veehouderij en de antibioticumresistentie die daarvan het gevolg is.
17 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Naar aanleiding van de Europese Antibioticadag op 18 november brengt de faculteit Diergeneeskunde van de UGent de inspanningen tegen overmatig antibioticumgebruik en antibioticumresistentie in de veehouderij onder de aandacht. De resultaten van het onderzoek aan de UGent moeten het voor Vlaamse veehouders mogelijk maken op een verantwoorde manier met antibiotica om te gaan.

De strijd tegen overmatig antibioticumgebruik is van groot belang aangezien ook in de diergeneeskunde een groeiend probleem van antibioticumresistentie bestaat. Dit heeft enerzijds een directe impact op de diergeneeskunde, waar meer en meer pathogene kiemen moeilijk of niet meer behandelbaar worden, maar anderzijds bestaat er ook het gevaar van overdracht van resistentie vanuit dieren of dierlijke producten naar mensen met mogelijk gezondheidsrisico’s voor de mens tot gevolg. Deze bezorgdheid werd recent door de faculteit Diergeneeskunde vertaald in een ‘positionpaper over het antibioticumgebruik bij dieren’.

Aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent wordt veel fundamenteel en toegepast onderzoek verricht met als doel maatregelen te ontwikkelen waardoor de veehouderij in Vlaanderen op een verantwoorde manier met antibiotica kan omgaan. Resultaten van dit onderzoek tonen immers aan dat in verschillende takken van de veehouderij in Vlaanderen overmatig veel antibiotica worden gebruikt en dat er een toename is aan resistente bacteriën.

"Antibioticaresistentie bij dierlijke kiemen kan zich overzetten op mensen, wat weliswaar uitzonderlijk is", zegt professor Jeroen Dewulf. "Het fenomeen kan zich voordoen bij salmonellakiemen en bij campylobacterkiemen, die minder ernstige maagdarmstoornissen veroorzaken. Ook bacteriën met het ESBL-enzym, die voorkomen bij pluimvee, kunnen overgaan op de mens en urinewegeninfecties veroorzaken die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica." 

Daarom wordt momenteel sterk ingezet op de zoektocht naar methoden en technieken die moeten toelaten om enerzijds de verspreiding van resistentie tegen te gaan en anderzijds de veehouderij zo aan te passen dat de gezondheid van de dieren gevrijwaard kan blijven met minder antibioticagebruik. Veel van het onderzoek verloopt in samenwerking met het Centrum voor Onderzoek in de Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) en het Vlaams Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). De faculteit Diergeneeskunde speelt ook een centrale rol in de recent opgestarte nationale verzameling van cijfers over het antibioticumgebruik door BelVetSAC (Belgian Veterinary Surveillance of Antimicrobial Consumption).

“Wij zijn er ons van bewust dat onderzoek alleen niet voldoende is maar dat er ook sterk moet worden ingezet op kennisverspreiding, begeleiding en sensibilisatie”, zegt professor Dewulf. In dit kader werd recent een project opgestart - dat integraal gefinancierd wordt door de landbouwsector (Boerenbond en Certus) - waarbij sensibilisatiecampagnes worden uitgewerkt en gespecialiseerde dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde landbouwbedrijven begeleiden naar een verminderd en meer verantwoord antibioticumgebruik.

Landbouwers die begeleiding wensen, contacteren Merel.Postma@UGent.be of 09/2647548

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek