UPDATE: Geen tweede vermoedelijke uitbraak van mond- en klauwzeer in oosten van Duitsland

nieuws

Het labo heeft vrijdagochtend bevestigd dat het niet gaat om mond- en klauwzeer (MKZ). Donderdagavond werd in het oosten van Duitsland nog een tweede vermoedelijke uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) gemeld, dagen nadat de berichtgeving over een eerste uitbraak leidde tot grootschalige ruimingen en handelsbeperkingen.

16 januari 2025  – Laatst bijgewerkt om 17 januari 2025 9:33 VILT-redactie
geiten

De plaatselijke overheid werd woensdag ingelicht, maar verdere details over de locatie van de boerderij werden niet bekendgemaakt. Volgens lokale media zou het gaan om vier geiten op een boerderij in Willmersdorf bij Werneuchen, een stadje ten noordoosten van Berlijn. De zieke dieren werden afgemaakt en stalen van hun karkassen worden nu onderzocht.

Heiko Terno, vice-voorzitter van de plaatselijke landbouworganisatie, noemde de situatie ernstig. “Na de gevallen in Märkisch-Oderland hoopte men dat de ziekte onder controle kon worden gebracht. Maar je moet bedenken dat de dieren al drie weken besmet waren. Er is in die tijd helemaal geen actie ondernomen”, zegt hij. “Maar de hoop is nog steeds dat het bij een vermoeden blijft. Dat zou ons het meeste helpen."

Zijn hoop is nu bevestigd door het labo. Uit de resultaten blijkt dat het niet gaat om mond- en klauwzeer.

Alarmniveau blijft hoog

Landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea hebben de import van Duits vlees verboden nadat de eerste uitbraak eind vorige week werd bevestigd. 

MKZ is een zeer besmettelijke virusziekte, die voorkomt bij koeien, varkens, schapen, geiten en herten. Er zijn geen behandelingsmogelijkheden. Als er ook maar één dier ziek wordt op een boerderij, wordt uit voorzorg de hele veestapel van het bedrijf gedood. Voor mensen is het virus ongevaarlijk. 

In ons land zijn negen landbouwbedrijven preventief geblokkeerd, meldde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) woensdag. 

Het was de eerste uitbraak in Duitsland sinds 1988. Het laatste geval van mond- en klauwzeer in België dateert van de jaren 70. In 2001 was er een grote MKZ-crisis in Europa, waarbij er in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tienduizenden dieren moesten worden afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen. België werd toen niet getroffen, Duitsland evenmin.

MKZ-risicobedrijven in België teruggeschroefd tot negen
Uitgelicht
Waar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag in een eerste analyse nog uitging van 16 Belgische rundveebedrijven met risico op MKZ-b...
15 januari 2025 Lees meer

Bron: Belga / RBB24

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek