Twee nieuwe wolvennesten in Hoge Venen

In de Hoge Venen zijn twee nieuwe nestjes met wolvenwelpen opgemerkt, zo heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) vrijdag bekendgemaakt. Het zou om zeker zeven wolfjes gaan, die in de lente ter wereld zijn gekomen.

25 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 augustus 2023 17:36
Lees meer over:
wolf wolven

Op foto's is te zien dat het nest van het mannetje Akela en het vrouwtje Maxima - hun derde nest ondertussen - zeker vijf jongen telt. Akela werd voor het eerst in juni 2018 in het gebied opgemerkt. Later, in 2020, verscheen Maxima. Beide wolven komen uit een Duits-Poolse stamboom. In 2021 en 2022 kreeg het koppel ook al welpjes.

Het tweede wolvenkoppel, bestaande uit een dochter van Akela en Maxima en een mannetje van Italiaans-Alpiene oorsprong, hebben twee jongen gekregen.

De wolfjes van beide nesten zouden drie à vier maanden oud zijn, zo schat overheidsdienst SPW. Vaak worden de welpen in mei geboren en blijven ze een maand in het hol, waar de familie wolven zich ophoudt. Hierna trekken ze geleidelijk aan de wereld in. Om de jongen te voeden, vallen de ouders in sommige gevallen andere dieren aan.

Om de risico's voor lokale bewoners te voorkomen, voeren de SPW en de vzw Natagriwal (die informatie en advies geeft aan boeren en landbouweigenaars) preventieve acties uit om landbouwers te helpen zich beschermen tegen aanvallen, onder andere door hekken te plaatsen.

"Deze zomer zijn er tot nu twee aanvallen geweest op huisdieren sinds de welpen geboren zijn, één op een schaap in Jalhay en twee andere in Bütgenbach", berekent de SPW. "Dit zijn uiteraard nog steeds twee aanvallen te veel, maar met twee roedels in de regio is het veel minder dan de acht aanvallen (die 31 slachtoffers eisten) die werden geregistreerd tijdens de eerste nesttelling in Wallonië in de zomer van 2021", klinkt het.

Wolf niet welkom in Nederland

Bij onze noorderburen lijkt niet iedereen opgezet met de terugkeer van de wolf. Een derde van de Nederlanders vindt dat het roofdier niet in Nederland thuishoort. Anderhalf jaar geleden was dat slechts een kwart. Vooral in de provincies waar de wolf al rondzwerft en schade aanricht, zijn mensen minder positief. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse Datapersbureau LocalFocus en Kieskompas.

In België en Nederland werden de laatste wolven rond het jaar 1900 doodgeschoten. Sinds 1979 staat het dier in de meesten Europese landen geklasseerd als beschermde diersoort. Op de Nederlandse Veluwe werden er in 2019 voor het eerst weer welpen geboren. België moest twee jaar langer wachten op het eerste nest.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek