Turnhoutse boeren lanceren videoactie "Red je boer" om consument wakker te schudden

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, die de belangen vertegenwoordigt van zo’n 300 bedrijven in het gebied, heeft kort voor de feestdagen de actie ‘Red Je Boer’ gelanceerd. Door middel van een petitie en zes bedrijfsvideo’s waarin boeren de nefaste impact van de stikstofplannen op hun onderneming verwoorden, wil de organisatie de boeren een gezicht geven en de publieke opinie bespelen. Boeren in het Turnhouts Vennengebied worden extra hard getroffen door de stikstofmaatregelen die nu voorliggen. Door de consument wakker te schudden, wil de organisatie ook de politiek bereiken. "Wij willen aan de onderhandelingstafel. Deze maatregelen moeten van tafel", klinkt het.

21 december 2022  – Laatste update 21 december 2022 22:55
Lees meer over:
S-groepfoto

Fruit, kaas, bier, rijstpap, droge worst, kippenvleugels en rosbief: het is een greep uit het voedselaanbod dat door boeren in het Turnhouts Vennengebied wordt geproduceerd en die mogelijk op het bord van de consument belanden tijdens de feestdagen. “Voor consumenten is het vanzelfsprekend dat de winkelrekken gevuld zijn en zij beseffen nauwelijks nog waar het voedsel vandaan komt”, vertelt Danny Hereijgers, voorzitter van Stuurgroep Turnhouts Vennengebied tijdens de voorstelling van de actie ‘Red Je Boer’.

De promo-actie moet hierin verandering brengen door de producenten van voedsel, de boeren, een gezicht te geven. In zes video’s, die op sociale media verspreid zullen worden, vertellen boeren hun eigen verhaal. Over hoe zij getroffen worden door het stikstofakkoord dat begin dit jaar werd afgesloten binnen de Vlaamse regering en waarvan de bezwaren uit het openbaar onderzoek nu verwerkt worden. Aan de video’s, die op de recent gelanceerde website redjeboer gebundeld zijn, is ook een petitie verbonden. De boeren willen op deze manier de landbouw hoger op de politieke agenda te krijgen. De belangenorganisatie wil een plaats krijgen aan de onderhandelingstafel en ultiem de gebiedsgerichte maatregelen van tafel krijgen.

S-guy

Knagende onzekerheid

Door de extra strenge maatregelen die gelden in het Turnhouts Vennengebied is er volgens de betrokkenen geen landbouw meer mogelijk. Dit knaagt aan de landbouwers die vaak al generaties lang boeren in het gebied. “Je gaat naar bed en staat op met deze onzekerheid”, vertelt Guy Van De Vliet, melkveehouder, korteketenboer en gastheer van de persconferentie waar de belangenorganisatie de publiciteitscampagne lanceerde.

Guy en zijn vrouw Eveline melken in Turnhout 65 koeien en verwerken een deel van de melk tot ijs en andere zuivelproducten die ze in hun hoevewinkel verkopen. “Door de huidige plannen moeten we ons bedrijf stopzetten of de veestapel inkrimpen. Dat laatste komt ook op een sluiting neer, want met minder dan 65 koeien kun je geen leefbaar inkomen genereren”, vervolgt de boer die op het bedrijf verantwoordelijk is voor de melkveehouderij terwijl zijn vrouw de zuivelbereiding en -verkoop voor haar rekening neemt.

De keuze om de officiële lancering van de publiciteitscampagne te laten doorgaan op de boerderijhoeve is niet toevallig. Het bedrijf is gelegen aan een habitatgebied dat jaren geleden nog dienst deed als stortplaats. “Achter onze boerderij lag een kleiput. Na de kleiwinning werd het afval van Turnhout erin gedumpt. Nu staat het voormalige stort ingekleurd als een habitatgebied en is het zogenaamd waardevolle natuur. Daardoor hebben we nu een zeer hoge impactscore en is het voortbestaan van ons bedrijf hoogst onzeker”, vertelt Guy.

Achter elk bedrijf zit een persoonlijk verhaal

De melkveehouders doen hun verhaal in één van de zes video's die de voorbije weken zijn opgenomen bij boeren in het Turnhouts Vennengebied. In een andere video doet pluimveehouder Bart Baeyens uit Oud-Turnhout zijn verhaal. Baeyens figureerde enkele maanden geleden al in de beruchte Panoreportage, waar zijn verhaal naar eigen zeggen misbruikt en uit verband getrokken werd. In de video van Red Je Boer is dat volgens hem niet het geval en probeert hij een eerlijk, objectief verhaal te vertellen.

Bart Baeyens

Men gebruikt oude en foute gegevens uit 2014 waardoor in 2025 de sluiting van mijn bedrijf dreigt

Bart Baeyens - Pluimveehouder in Oud-Turnhout

In 2019 kreeg de boer een vergunning om een moderne kippenstal te bouwen. Hij moest daartoe investeren in een warmtewisselaar om de mest sneller te drogen en zo de stikstofemissie te reduceren. Toekomstbestendig bleek de vergunning niet. “In februari 2022 kreeg ik een brief van de overheid. Men gebruikt oude en foute gegevens uit 2014 waardoor in 2025 de sluiting van mijn bedrijf dreigt. Door de investeringen die wij recent gedaan hebben, zal dat tot een faillissement leiden, zowel zakelijk als privé.”

Gebiedsgerichte maatregelen van tafel

“De boeren worden met de stikstofplannen geviseerd en in het Turnhouts Vennengebied is nog een bijkomende bom neergegooid”, vertelt Hereijgers. “Maar wij zijn geen boeven en verlangen respect en rechtszekerheid. Daarom vragen we burgers om de video’s massaal te delen en de petitie te ondertekenen. De gebiedsgerichte maatregelen in het Turnhouts Vennengebied moeten van tafel”, herhaalt de Antwerpenaar die zelf actief is in de glastuinbouw.

Melkveehouders Tom en Toon Wouters uit Weelde figureren eveneens met hun bedrijf in één van de video's. Door de huidige stikstofplannen vreest Tom het voortbestaan van zijn bedrijf en is het zeer onzeker of zijn zoon kan verder boeren. "Jammer is dit. Het gaat momenteel goed in de melkveehouderij, er is veel vraag naar melk en dan krijgen we nu dit. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee", vertelt de melkveehouder.

De robotmelker behoorde in februari tot de Turnhoutse boeren die in Stabroek aan het gemeentehuis betoogden terwijl collega's een brandbrief aan Vlaams minister-president Jan Jambon overhandigden. "Zo lang speelt het nu al en het einde is nog niet in zicht."

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek