header.home link

Tulpenmuren Vlaamse provincies luiden voorjaarsseizoen bloemen in

20 januari 2021

Deze zaterdag wordt in elke Vlaamse provincie een tulpenmuur gebouwd bestaande uit 2.000 tulpen. De actie komt van Groen van bij Ons, een initiatief van VLAM, en kadert in de Week van de Tulp van 16 tot 23 januari. Met de marketingcampagne wil VLAM aandacht besteden aan de voorjaarsbloeiers van eigen bodem.

Lees meer over:

“Met deze actie willen we duidelijk maken dat het voorjaarsseizoen voor bloemen en planten begonnen is”, vertelt VLAM-woordvoerder Liliane Driesen. “De tulp is slechts één van de bloemen die de lente inluiden”, benadrukt zij. “Daarnaast zijn er ook nog hyacinten, narcissen, druifjes en kievitsbloemen. Al deze producten willen wij in de kijker zetten.”

De Week van de Tulp is sinds enkele jaren een terugkerend fenomeen. Vorig jaar werd voor de derde keer een tulpenpluktuin ingericht in het centrum van Antwerpen. Ongeveer 6.500 kwamen toen af op het evenement en 100.000 tulpen werden weggegeven. Wegens corona was een herhaling van dit evenement geen optie, vertelt Driesen. ‘Het is natuurlijk niet verantwoord om veel mensen op de been te brengen in coronatijd.’

Geheime locatie tulpenmuur op de radio geraden

Om deze reden wordt er door de organisatie ook voor gekozen om de locaties van de tulpenmuur in eerste instantie niet prijs te geven. “Mensen kunnen op Radio 2 raden naar de locatie en de winnaar krijgt een bos tulpen”, licht Driesen de actie toe. De tulpenmuur, die in de vijf Vlaamse provincies door een lokale florist wordt opgesteld, is een ontwerp van Stefaan Van Berlo, Belgisch kampioen bloemschikken.

De Radio 2-wedstrijd loopt op zaterdagnamiddag tussen 13 en 16 uur. De tulpen worden na de wedstrijd in elke provincie van de tulpenmuur gehaald en geschonken aan personeel van een woonzorgcentrum in de buurt. Hiermee wil de organisatie haar dank uitdrukken voor de inzet van het zorgpersoneel in deze moeilijke coronatijd en een fleurige noot aan huis brengen.

Belgische tulpenproductie bij Tuliflor

Hoewel Nederland over het algemeen geassocieerd wordt met tulpen, produceert ook België naar schatting zo’n 60-70 miljoen exemplaren. Dat komt neer op één procent van de wereldwijde productie. Ter vergelijking, in Nederland gaat het om vier miljard tulpen. Veel Belgische tulpentelers zijn er echter niet meer. “In totaal gaat het om een tiental telers”, schat Christoph Pieters van het sierteeltbedrijf Tuliflor uit Laarne.

Met een productie van 65 miljoen tulpen is Tuliflor veruit de grootste producent van het land. Het oogstseizoen start er in september en loopt tot juli. “Maar in het voorjaar zijn de tulpen op zijn best en in groot volume beschikbaar”, benadrukt Pieters die de tulpen voor de tulpenmuur beschikbaar stelt. Vorig jaar kwamen de tulpen in de bloementuin eveneens uit de serre van Tuliflor.

Juli en augustus zijn de enige maanden zonder productie bij Tuliflor als de vraag klein is en de warme weersomstandigheden het telen moeilijk maken. “In juli en augustus zetten we de bollen op in kistjes die vervolgens de koelcel ingaan.” Vanuit de koelcel worden de kistjes later in de serre geplaatst, waarna ze binnen 20 tot 30 dagen tot een bloemen uitgroeien.

 

Week van de tulp! Haal nu reeds de Lente in huis! 🌷♥️🌷♥️🌷

Geplaatst door Tuliflor BVBA op Zondag 17 januari 2021

Bron: Eigen Verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek