Tot de helft minder wijndruiven door slecht weer

In Limburg is de oogst van de eerste wijdruiven begonnen, die naar verwachting een derde tot de helft minder groot zal zijn dan andere jaren. Net zoals de pluk van hard fruit, liet ook deze oogst dit jaar iets langer op zich wachten. Door de late en moeilijke rijping van de vrucht wordt een topjaar voor schuimwijn verwacht.

17 september 2021  – Laatste update 17 september 2021 15:22
Lees meer over:

De oogst van het vroege druivenras Solaris is reeds gestart. Op de andere druivensoorten zoals Chardonnay, Johanniter, Pinot noir en Souvignier gris is het nog wachten tot oktober. Niet alleen de weersomstandigheden, maar ook de wijnstijl van de wijnboeren is bepalend voor het pluktijdstip.

Vorst, overvloedige of te weinig zon, hagel en overvloedige regen zorgden ervoor dat de Limburgse wijnboeren extra op hun hoede moesten zijn om hun druiven te beschermen tegen ziektes zoals meeldauw en schimmelvorming. "Oogstjaar 2021 startte meteen met een uitdaging van formaat. In het voorjaar waren er enkele dagen met polaire lucht waardoor de temperatuur vlot onder nul ging", duidt gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V). "Op de vroege percelen was het dus nodig om alles uit de kast te halen om deze te beschermen."

In ieder geval zal er minder geoogst worden. “Het is moeilijk aan te geven hoeveel minder maar voor sommigen zal het een derde zijn, voor nog anderen bijna de helft”, schat Moors. “Vooral de valse meeldauw heeft ervoor gezorgd dat op sommige percelen zware schade (meer dan 50%) is veroorzaakt. Maar dit is zeker niet op alle percelen. Het is verschillend van perceel tot perceel en teler tot teler.”

Gebrek aan rijpheid goed nieuws voor schuimwijnen

Tijdens de bloeiperiode, een belangrijke periode in de ontwikkeling van de druiven, viel er behoorlijk wat regen waardoor de bestuiving moeilijk of zelfs niet kon plaatsvinden, met alle gevolgen van dien voor  de vruchtzetting. De natte periode creëerde bovendien ideale omstandigheden voor schimmels en valse meeldauw. Dit maakt dat sommige wijnboeren beslisten om de vroegrijpende druif Solaris vroeger te plukken zodat de schimmelvorming niet verder kon uitbreiden.

Daarnaast zorgden de minder uren zon ervoor dat de suikers in de druiven maar traag konden opbouwen en de mindere temperaturen zorgden voor een trage afbouw van de zuren. Hierdoor duurt het lang vooraleer de wijndruiven rijp worden. “Dit is op zich niet erg want deze druiven zijn perfect bruikbaar om schuimwijnen te maken. Dit jaar verwachten we dus meer Vlaamse topschuimwijnen”, aldus Moors.

Het druivenras Chardonnay is veel aangeplant in het Limburgse wijnbouwareaal. Een mooie nazomer kan er nog voor zorgen dat deze druiven perfect geschikt zijn voor een goede witte wijn. Maar ook zonder nazomer kunnen deze druiven gebruikt worden voor een lekkere schuimwijn. De zon van begin september zorgde er alvast voor dat er op het gebied van suikeropbouw heel wat schade ingehaald.

Dit jaar zal het een uitdaging zijn om een goede rode wijn op de markt te brengen

Inge Moors - Limburgs gedeputeerde van Landbouw en Platteland

Voor het druivenras pinot noir, dat ook veel is aangeplant in Limburg, zal het nog moeilijker zijn om de druiven rijp te krijgen. In goede wijnjaren worden deze druiven gebruikt voor rode wijn maar dit jaar zullen ook deze druiven eerder geschikt zijn voor schuimwijn of rosé. “De voorbije jaren werden we verwend met hoge temperaturen in de zomer waardoor deze variëteit vaker echt rijp werd. Dit jaar zal het een uitdaging zijn om een goede rode wijn op de markt te brengen”, klinkt het. Ook het druivenras Souvignier gris is eerder laatrijpend en zal dit jaar dus meer dan waarschijnlijk onrijp geoogst worden en vooral gebruikt worden in schuimwijnen.

Dit ideale schuimwijnjaar zorgt ervoor dat het SPiwi-project op Proefcentrum Fruit, waarbij de focus ligt op de productie van duurzame, biologische mousserende wijnen van “piwi”-variëteiten, op volle toeren kan draaien.  

“Het aantal Belgische wijnbouwers blijft jaar na jaar stijgen. In 2020 kwamen er maar liefst 44 geregistreerde wijnbouwers bij in België, waarvan 10 in Limburg. Dit brengt het aantal Limburgse wijnboeren op 37”, aldus Moors aan. Een gemiddeld wijnperceel omvat zo’n 3 hectare met wijnstokken.

Pcfruit in Sint-Truiden richt zich op mousserende wijn
Uitgelicht
Na de perenpluk is vrijdag op het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Sint-truiden ook de pluk van de wijndruiven gestart. Het is de vierde oogst van het Kennis- en Onderzoek...
21 augustus 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek