Tot 30 procent minder ontbossing in het Amazonewoud

Het ontbossen van het Amazonewoud is met een derde afgenomen in de eerste zes maanden van het presidentschap van Lula da Silva vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De Braziliaanse president maakte bij zijn aantreden begin dit jaar duidelijk dat hij de ontbossing in het Amazonewoud, die onder zijn voorganger Jair Bolsonaro hard toenam, wil bestrijden.

7 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 juli 2023 14:37
Lees meer over:
ontbossing bos

In de periode van januari tot juni van dit jaar werd zo'n 2.649 vierkante kilometer aan regenwoud gekapt, dat is een daling van 33,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen werd nog zo'n 3.988 vierkante kilometer regenwoud verwijderd. Dit blijkt uit metingen gebaseerd op satellietbeelden van het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE), de Braziliaanse wetenschappelijke overheidsinstelling die de open ruimte onderzoekt.

Tijdens het bewind van de uiterst-rechtse ex-president Jair Bolsonaro, een uitgesproken ontkenner van klimaatverandering, sneuvelde jaarlijks 10.000 vierkante kilometer aan regenwoud. Bolsonaro voerde een gedoogbeleid uit inzake ontbossen en gaf ongebreidelde voorrang aan "commerciële activiteiten" voor de economische ontwikkeling van het land.

Actieplan

De nieuwe president Lula da Silva wil het tij terug keren en stelde vorige maand zijn actieplan voor om het regenwoud in het Amazonegebied te beschermen. Het plan bevat verschillende ambitieuze doelstellingen. Zo belooft de president om tegen 2027 drie miljoen hectare beschermd gebied te creëren. Maar die belofte zal niet van vandaag op morgen waargemaakt worden. De eerste 100 dagen onder het bewind van Lula da Silva behoorden zelfs tot één van de slechtste periodes ooit. Illegale houtkappers profiteerden toen van de overgangsperiode van het gedoogbeleid van Bolsonaro naar het strengere beleid van Lula om nog zoveel mogelijk bos te vernietigen.

Maar ondertussen blijkt het strenger beleid toch al de eerste vruchten af te werpen. "Met een daling van 33,6 procent hebben we een gestage neerwaartse trend bereikt in de ontbossing van de Amazone", zei Braziliaans minister van Milieu Marina Silva onlangs op een persconferentie. In de maand juni van dit jaar was de daling nog groter, namelijk 41 procent, vergeleken met juni 2022.

Lula komt met nieuw plan tegen illegale ontbossing Amazonewoud
Uitgelicht
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft maandag een nieuw plan voorgesteld om de illegale ontbossing van het Amazonewoud tegen te gaan. Voor Lula, die begin...
6 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek