Tot 11 procent meer babysterfte bij pieken fijn stof
nieuwsDe luchtvervuiling in Vlaanderen veroorzaakt beduidend meer sterfte bij zuigelingen tussen een en vier weken oud. Als er meer fijne stofpartikels in de lucht zijn, is het risico op sterfte 5 procent hoger. Bij vervuilingspieken loopt dat op tot 11 procent, zo blijkt uit de eerste resultaten van het Parhealth-onderzoeksprogramma, dat baby's onderzocht over een periode van tien jaar.
Volgens Nemery, professor bij de onderzoekseenheid longtoxicologie van de K.U.Leuven, wil een en ander niet zeggen dat de vervuiling de rechtstreekse oorzaak is van het overlijden, wel dat ze daartoe bijgedragen heeft. "Het is duidelijk dat vervuiling ook invloed heeft op de zuigelingensterfte", zegt Nemery.
Op jaarbasis liggen de Vlaamse PM10-waarden onder de Europese grens van 40 microgram, maar we scoren slechter op het vlak van het maximale aantal piekdagen: in 2007 werd in 21 van de 31 meetstations de piekgrens van 50 microgram meer dan 35 keer overschreden, zo blijkt uit het recentste jaarrapport van de VMM. 2009 is nog maar vijf maanden oud en al 11 meetstations zitten qua piekdagen in het rood. Bij het smogalarm afgelopen winter werd meer dan 70 microgram gemeten.
In 2007 produceerde de landbouw in totaal 17.772 ton stof, waarvan 60 procent afkomstig was van de bewerking van gronden. Ten opzichte van 1995 daalde de totale stofemissie met twee procent. Dalende componenten waren de stofemissie uit de veeteelt en uit het energiegebruik in de glastuinbouw. Stofemissie uit de grondbewerking nam toe.
De landbouw is de belangrijkste stofproducent in Vlaanderen voor totaal stof (55 pct) en de fractie PM10 (38 pct). Voor PM2,5 heeft de landbouwsector een aandeel van 20 procent, zo blijkt uit het jongste Mira-T-rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Bron: Belga/De Morgen