Toch minder tong in de Noordzee dan gedacht

Uit een nieuwe studie van ICES, International Council for the Exploration of the Sea, blijkt dat de cijfers rond de hoeveelheid tong jarenlang te positief werden ingeschat. Daar zit de pulsvisserij voor een stuk tussen.

18 november 2020  – Laatste update 18 november 2020 13:23
Lees meer over:

In juni van dit jaar ging ICES (International Council for the Exploration of the Sea) dieper in op de hoeveelheid tong die in de Noordzee te vinden was. Wat bleek? De cijfers rond tong werden jarenlang te positief ingeschat. Dat komt onder meer omdat er tien jaar lang geen rekening werd gehouden met de Belgische cijfers, waardoor het beeld vertekend was.

“Daarmee is meteen een mysterie opgelost: Belgische vissers zagen het tongbestand achteruitgaan en weten dat aan elektrisch pulsvissen”, vertelt Filip De Bodt van milieuorganisatie Climaxi. “ICES en anderen zagen deze evolutie niet. Begin deze week nog kwam ICES, in tegenstelling tot zijn eigen recente bevindingen, voor de Europese Visserijcommissie pleiten voor het opnieuw toelaten van de vorig jaar door de EU verboden pulsvisserij.”

Al jaren is er discussie over de hoeveelheid tong in de Noordzee. “Wij stonden toen ook al voor een raadsel”, vertelt ook Hans Polet van ILVO. “Vanaf 2010 dacht men dat het de zeer goede kant uitging met het tongbestand. Tegelijkertijd klaagden vissers over het ontbreken van tong in de Zuidelijke Noordzee. Toen we die via een eigen studie gingen onderzoeken, zagen we inderdaad dat er meer voor de Belgische kust gepulst werd dan elders, en dat dat één van de mogelijkheden kon zijn van de verminderde aanwezigheid van tong. Nu de cijfers gecorrigeerd werden, zien we inderdaad dat er op internationaal niveau onvolmaaktheden zaten in het model.”

Die fout heeft in het uiteindelijk advies voor de quota van de volgende jaren niet direct verstrekkende gevolgen, omdat er in 2019 veel jonge tong aangetroffen werd die de eerste jaren tot wasdom komt. De klimaatopwarming zorgt er volgens Polet ook voor dat de omstandigheden voor de tong in de Noordzee iets beter zijn: “Kabeljauw schuift op naar koudere wateren, maar ook de tong gaat noordelijker zwemmen in de Noordzee om precies dezelfde reden waardoor z’n areaal in de Noordzee groter wordt.”

In de studie van ICES is ook te lezen dat er meer volwassen tong teruggegooid wordt dan verwacht. Internationaal worden er quota afgesproken en omgezet naar landen en individuele schepen. Als je je quotum aan tong binnen gehaald hebt, dan kan het zijn dat je in één sleep als visser boven je maximum zit en met die vis dus niks mag doen. Die gaat dan meestal terug over boord. Sinds een paar jaar is er een aanlandingsplicht waarbij vis niet meer mag terug in zee mag: ook de niet bruikbare vis komt aan land en wordt vernietigd door er verf over te gooien. Vraag is evenwel of dit systeem werkt.

Climaxi noemt de quotaregeling een ‘kaduke’ aangelegenheid. “Bij problemen zou het aantal dagen op zee of de grootte van de schepen beter beperkt worden”, aldus De Bodt. Climaxi is het er mee eens dat de quota voor tong voorlopig niet moeten dalen. “Als dat later toch zou moeten, dan vragen wij een proportionele daling, vergelijkbaar met de vangstmogelijkheden van de schepen. Monstertrailers als de ALIDA (100 meter lang en 15 meter breed) die tot 200 ton vis per dag vangen moeten er volgens ons uit. Zij scheppen zich rijk op de visgronden waar families vissers jarenlang hun brood verdienden. Verder zou het ook nuttig zijn om gebieden te decentraliseren. De Noordzee gaat van België tot Denemarken. Het is beter daarbinnen een fijner beleid te ontwikkelen voor kleine deelgebieden.”

Volgens Hans Polet is dat technisch gezien een grote aanpassing. “Maar het gebeurt nu al voor onder meer voor het beheer van kabeljauw, dus onmogelijk is het niet”, zegt hij.


Dit artikel verschijnt ook in de jaarlijkse Climaxi-uitgave Het Visserij Blad, dat dit jaar tussen 1 en 15 december in de brievenbus valt van iedereen die een vrijwillige bijdrage stort op BE40 0016 3236 1163.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek