Tilapiaproducent VitaFish legt boeken neer

VitaFish, de enige Belgische producent van tilapia, uit Dottignies, heeft deze week het faillissement aangevraagd voor de handelsrechtbank van Doornik. Dat meldt de Waalse krant L'Echo. Het bedrijf had meer dan 15 miljoen euro geïnvesteerd in het grootste gesloten circuit ter wereld voor de kweek van tilapia. Er werkten 26 mensen.
7 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

VitaFish, de enige Belgische producent van tilapia, uit Dottignies, heeft deze week het faillissement aangevraagd voor de handelsrechtbank van Doornik. Dat meldt de Waalse krant L'Echo. Het bedrijf had meer dan 15 miljoen euro geïnvesteerd in het grootste gesloten circuit ter wereld voor de kweek van tilapia. Er werkten 26 mensen.

VitaFish startte in november 2006 met de opkweek van tilapia, een van oorsprong Afrikaanse zoetwatervis. Bijna een jaar later kon VitaFish haar eerste verse tilapiafilets in de versafdeling van verschillende Belgische grootwarenhuisketens onder de noemer 'Henegouwse Tilapia' lanceren. Maar een bacteriologische visbesmetting gooide roet in het eten.

Omdat VitaFish trouw wilde blijven aan haar visie van gezonde en pure vis, besloot het de volledige vispopulatie te vernietigen en opnieuw te starten. Pas dit voorjaar kon het bedrijf opnieuw aanknopen met de verkoop van tilapia. De onderneming had echter financiële problemen en moest bovendien ook afrekenen met de ineenstorting van de verkoop van tilapia. De visquota in IJsland en Noorwegen werden sterk opgedreven, waardoor kabeljauw goedkoper werd dan gekweekte tilapia.

Joost de Smedt, zaakvoerder van VitaFish, wil zijn bedrijf niettemin heropstarten. Met de hulp van de curator gaat hij op zoek naar nieuwe partners, meldt hij. De curator besliste alvast om 22 mensen in dienst te houden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek