Tessenderlo blinkt uit door meststoffen en veevoeders

nieuws
Tessenderlo Chemie mikt voor dit jaar op 50 procent groei van de recurrente bedrijfswinst. Drie maanden geleden ging het management nog uit van een status quo. Dat heeft alles te maken met de enorm goede marktomstandigheden voor meststoffen en veevoeders, een succesverhaal dat al een jaar stand houdt. De vraag naar die producten blijft fenomenaal zodat de fors duurdere grondstoffen zonder problemen met marge doorgerekend kunnen worden aan de eindklant.
30 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Tessenderlo Chemie mikt voor dit jaar op 50 procent groei van de recurrente bedrijfswinst. Drie maanden geleden ging het management nog uit van een status quo. Dat heeft alles te maken met de enorm goede marktomstandigheden voor meststoffen en veevoeders, een succesverhaal dat al een jaar stand houdt. Het chemiebedrijf haalde tijdens de eerste zes maanden 148,6 miljoen euro recurrente bedrijfswinst, bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar. Met dat cijfer heeft Tessenderlo nu al zijn oorspronkelijke winstdoelstelling voor het hele jaar beet. De nettowinst nam 37 procent toe tot 101,1 miljoen euro, of 3,66 euro per aandeel.

De drijvende kracht achter de indrukwekkende halfjaarcijfers is de chemiedivisie. De recurrente bedrijfswinst verdrievoudigde er tot 106 miljoen euro. De pvc-activiteit ging achteruit als gevolg van e tragere economische groei en de hogere prijzen voor ethyleen, de basisgrondstof om pvc te maken. Maar minerale chemie compenseerde dat ruimschoots. Tessenderlo Chemie produceert ondermeer veevoederfosfaten en meststoffen. De vraag naar die producten blijft fenomenaal zodat de grondstofprijzen, die tot 8 en 9 keer hoger liggen dan vorig jaar, zonder problemen met marge doorgerekend worden aan de eindklant. Eén van die grondstoffen is bijvoorbeeld een speciale Marokkaanse zandsoort waaruit fosfor wordt gehaald.

De divisie 'Specialiteiten' - producten voor de farmasector, gelatine voor de voedingsindustrie en dierlijke vetten - haalde 35 procent meer rebit. De grondstoffen om gelatine te maken - runderhuiden- en beenderen - werden goedkoper terwijl de prijs voor varkenszwoerd in de lift zit door de grote vraag uit China. De prijzen voor dierlijke vetten die Tessenderlo maakt van slachtafval zijn op een recordhoogte beland.

De kunststofverwerkingsdivisie doet het door de economische groeivertraging wat minder. De rebit daalde er met 20 procent tot 22,3 miljoen euro. Dat is vooral te wijten aan de huizencrisis in de VS en het VK.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek