Geval van Newcastle disease bij duiven in Châtelet
nieuwsNewcastle disease, ook bekend als pseudo-vogelpest, is een zeer besmettelijke virusziekte waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. In de observatiezone is het verboden om nog gevogelte te houden en ook het transport van pluimvee is niet langer toegestaan. Duiven en kippen mogen de zone enkel verlaten om naar het slachthuis afgevoerd te worden.
Bovendien moeten eigenaars van duiven en ander gevogelte de dieren laten vaccineren tegen Newcastle disease. De enige uitzonderingen zijn eenden, ganzen en dwergkwartels. Al deze maatregelen blijven nog minimum 30 dagen van kracht na het ontdekken van de haard.
Newcastle disease wordt veroorzaakt door het NCD-virus, waarvan verschillende stammen bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Mogelijke symptomen zijn ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen, problemen bij het leggen van eieren en een verminderd hongergevoel.
Het virus draagt zich direct over van vogel op vogel of via besmet materiaal, maar niet via de lucht. De mens is niet gevoelig voor de ziekte en de consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten is niet schadelijk. Er bestaat geen enkel gevaar voor de volksgezondheid, aldus het Voedselagentschap.
Newcastle disease is een virale aangiftplichtige ziekte. In België moeten sinds 1993 alle dieren van professionele pluimveehouderijen (meer dan 100 vogels) gevaccineerd worden. Sinds het begin van de vaccinatieplicht is er geen enkel geval van Newcastle disease meer opgedoken bij professionele pluiveebedrijven. Geïsoleerde gevallen van NCD bij duiven komen in België af en toe voor. Het Voedselagentschap benadrukt dat het hier dus niet om een uitzonderlijke gebeurtenis gaat.
De ziekte is helemaal verschillend van de vogelpest of aviaire influenza. Het gaat om twee totaal verschillende virussen, benadrukt het Voedselagentschap.