Terneuzen legt nieuwe tuinbouwkrachten in de watten

Terneuzen is op zoek naar 1.200 tot 1.500 werknemers om nieuwe glastuinbouwbedrijven te bevolken. Omdat de Nederlanders zelf niet genoeg volk op de been kunnen brengen, zijn ze op zoek naar vele honderden Belgen die bereid zijn om te werken in tomaten-, komkommer- of paprikaserres. Intussen is 80 van de 250 hectare glasoppervlakte al verkocht.
7 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Terneuzen is op zoek naar 1.200 tot 1.500 werknemers om nieuwe glastuinbouwbedrijven te bevolken. Omdat de Nederlanders zelf niet genoeg volk op de been kunnen brengen, zijn ze op zoek naar vele honderden Belgen die bereid zijn om te werken in tomaten-, komkommer- of paprikaserres. Intussen is 80 van de 250 hectare glasoppervlakte al verkocht.

Op verschillende plaatsen in België en Nederland staan de komende jaren grote glastuinbouwprojecten op het programma. De zone tussen Westdorpe en de Axelse vlakte, vlakbij de grens met Zelzate, is daar één van. "We ontwikkelen een gebied van 445 hectare met 250 hectare netto glas", zegt Co van Schaik, wethouder in Terneuzen.

De glastuinbouwzone zal werk bieden aan misschien wel 1.500 mensen. Omdat de werkloosheid in Zeeland laag is, probeert Terneuzen Belgische arbeiders te lokken. "We hebben een opleidingscentrum opgericht waar laaggeschoolden omgeschoold worden tot tuinbouwkrachten. Er is ook kinderopvang. We zoeken zoveel mogelijk manieren om het werk in de kassen te verzachten", zegt van Schaik. Assenede en Zelzate betalen elk 50.000 euro om de inwoners van hun gemeente en de serres dichter bij elkaar te brengen.

150 tot 180 mensen zullen in een eerste fase kunnen starten. Terneuzen verwacht dat de site binnen 5 tot 10 jaar volgebouwd zal zijn. "Maar we hebben momenteel de crisis een beetje tegen", aldus van Schaik. "De tuinders hebben geen miljoenen op de plank liggen en de banken zijn niet geneigd leningen toe te staan".

Er zijn ook bedrijfsleiders die in Terneuzen aan de slag gaan. Eén van hen is Piet De Schepper van tuinbouwbedrijf Jutopie uit Nevele. De Schepper is bekend van de 'sweet pink', een roze tomaat. De glastuinder zou in een eerste fase al 60 mensen in dienst nemen, maar wacht nog even om het nieuws aan de grote klok te hangen. Hij wordt wellicht de eerste bouwheer in Terneuzen.

Meer informatie: Werken in de kas 

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek