Tegen eind maart krijgen getroffen landbouwers compensatie voor no-regretmaatregelen PFOS

Landbouwers die een tegemoetkoming vragen voor schade ten gevolge van de no-regretmaatregelen in de regio rond de 3M-site in Zwijndrecht mogen eind volgende maand een betaling verwachten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Ludwig Vandenhove (Vooruit) en Mieke Schauvliege (Groen).

2 februari 2022  – Laatste update 2 februari 2022 14:30
Lees meer over:
pfos-bord-zwijndrecht-antwerpen-1250

Landbouwers die schade hebben door de no-regretmaatregelen (maatregelen die genomen zijn vanuit het voorzorgsprincipe, red.) rond de 3M-site in de regio Zwijndrecht kunnen tussen 27 januari en 18 februari een schadedossier indienen met de aangifte van het omzetverlies, bijkomende operationele kosten, investeringen en arbeidstijd als gevolg van de no-regretmaatregelen. De stuurgroep onder leiding van opdrachthouder Karl Vrancken zal de vergoeding berekenen op basis van het ingediende dossier. Elke landbouwer, die in aanmerking komt, zal een individueel voorstel voor een tegemoetkoming krijgen. Wie akkoord gaat, mag dan tegen eind maart een betaling verwachten. De betaling gebeurt door 3M en er is geen maximumbedrag vastgelegd.

Het aantal bedrijven dat aanspraak kan maken op een tegemoetkoming zal moeten blijken uit een bevraging die afloopt op 18 februari 2022. “Er is vandaag geen perimeter vastgesteld”, aldus Crevits. “Maar er zal wel een link moeten zijn tussen de geleden schade en de no-regretmaatregelen afgekondigd in de regio Zwijndrecht.”

Minister Crevits benadrukt dat het voorlopig enkel gaat over een tegemoetkoming voor schade als gevolg van de no-regretmaatregelen. Voor een schaderegeling rond de PFAS-bodemverontreiniging is het wachten op het Beschrijvend Bodemonderzoek van 3M. Dat rapport zou eigenlijk al klaar moeten zijn, maar 3M heeft daar de deadline gemist.

Landbouwers die de tegemoetkoming aanvaarden doen op geen enkele manier afstand van enig recht op een mogelijk bijkomende of toekomstige vergoeding of andere tussenkomst

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

De minister hamert er ook op dat de tegemoetkoming niet mag gezien worden als een dading. "Landbouwers die de tegemoetkoming aanvaarden doen op geen enkele manier afstand van enig recht op een mogelijk bijkomende of toekomstige vergoeding of andere tussenkomst", benadrukt Crevits. 

Vraagstellers Vandenhove en Schauvliege vragen aan minister Crevits om ook landbouwers die elders in Vlaanderen te maken hebben met PFAS-verontreiniging goed te informeren en toegang te geven tot mogelijke compensatieregelingen. Volgens minister Crevits wordt de situatie ook elders in Vlaanderen van nabij opgevolgd, maar is het nu nog te vroeg om daarop vooruit te lopen. "We gaan daar initiatieven nemen als dat nodig is. De stuurgroep onder leiding van Karl Vrancken staat daar aan het roer."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek