Supermarkten halen 'Ierse' hamburgers uit rekken
nieuwsIerland bracht het Voedselagentschap zondagavond al op de hoogte dat twee Belgische bedrijven na 1 september Ierse varkensproducten hadden ingevoerd. Het ging om een groothandelaar en een verwerker. In totaal hadden zij bijna 900 ton varkensvlees en afgeleide producten, zoals vet, gehakt, en beenderen gekocht. De bedrijven blokkeerden het vlees maandag onmiddellijk. Het deel van de varkensproducten dat al de deur was uitgegaan, is door het Voedselagentschap getraceerd.
Dat is mogelijk omdat elk bedrijf dat een schakel in de voedselketen is - van de varkenshouder tot de kruidenierswinkel - een register moet bijhouden waarin het noteert waar het zijn producten vandaan heeft gehaald en aan wie het zijn producten heeft verkocht. Al snel bleek dat geen enkel product via de twee bedrijven in onze voedselketen terecht was gekomen. De producten waren ofwel allemaal geblokkeerd, ofwel al naar andere landen doorgevoerd. Maandagavond liet het Voedselagentschap weten dat ditzelfde geldt voor een derde bedrijf dat verdachte producten uit Ierland zou hebben ingevoerd.
Een viertal andere Belgische bedrijven liet gisteren aan het agentschap weten dat zij onrechtstreeks, via andere landen, na 1 september ook Iers varkensvlees hadden gekocht. Via een van de bedrijven belandde dat vlees bij de warenhuisketens. Die beslisten daarom gisteren om al het vlees dat met varkensgehakt uit Ierland was bereid, uit de rekken te halen. Consumenten die varkenshamburgers hebben gekocht, wordt aangeraden die niet te consumeren. Bedrijven die geblokkeerde Ierse varkensproducten hebben gekocht, mogen die alleen weer in de handel brengen als ze het vlees op dioxines laten testen. Maar zulke tests zijn duur. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om het vlees te vernietigen of naar Ierland terug te sturen.
Geert Wallays, de voorzitter van de Vereniging Varkenshouders (Veva), toonde zich gisteren verbaasd dat Belgische bedrijven varkensvlees uit Ierland importeren. "Blijkbaar kennen sommige versnijderijen en verwerkers hun weg naar Ierland, maar dat zijn er zeker niet veel. Ons land importeert uit veel Europese landen varkensvlees, maar Ierland is zeker geen belangrijke markt". Voor varkensafval, zoals vetten, is Ierland dan weer wel een lucratieve markt. Ierse varkens hebben over het algemeen meer vet (en restafval) en minder 'goed vlees' dan Belgische varkens, waardoor ze goedkoper zijn en het voor Belgische verwerkers en handelaars interessanter is om daar afgeleide varkensproducten te gaan kopen.
België is niet het enige land dat voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Eerder liet ook Duitsland varkensvlees uit de handel nemen. Groot-Brittannië en Zweden hebben de mensen aangeraden geen varkensvlees te eten.(KS)
Bron: Het Nieuwsblad</i>