"Suikerhervorming maakte EU-suikersector efficiënter"
nieuwsDe Europese suikersector is efficiënter geworden na de hervorming in 2006. De consument betaalt minder voor suiker, maar de hervorming is wel ten koste gegaan van het inkomen van de bietentelers. Dat schrijft het adviesbureau Agrosynergie in een studie in opdracht van de Europese Commissie. De vraag of de EU-bietsuiker kan concurreren met rietsuiker op de wereldmarkt laat het adviesbureau open.
Bij een vergelijking van de suikersector van nu met die van voor de laatste hervorming van het suikerbeleid in 2006, constateerde Agrosynergie dat de totale bietproductie 19 procent daalde, ondanks de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU in 2007. De opbrengst per hectare is sterker gestegen dan voor de hervorming omdat veel kleinere telers gestopt zijn met de bietenteelt. “De Europese suikersector is dus efficiënter gaan produceren”, klinkt het.
De minimumprijzen voor bieten zijn gedaald. Daardoor had de hervorming een negatief effect op de inkomsten uit de bietenteelt. Maar volgens Agrosynergie is het gemiddelde inkomen van de akkerbouwers in de EU na de hervorming hoger dan voor de hervorming. Dat zou komen doordat de prijzen van andere akkerbouwgewassen gestegen zijn. De consument profiteert wel van de hervorming doordat suiker goedkoper is.
Maar ook de prijsschommelingen zijn groter geworden omdat de wereldmarktprijs de laatste jaar steeds meer in de buurt komt van de Europese prijs. Dat leidde in 2011 zelfs tot een tekort aan suiker in de Europese Unie. “Dat was te wijten aan het feit dat de Commissie te laat maatregelen trof om een tekort te voorkomen”, aldus het adviesbureau.
Meer informatie: Evaluation of CAP measures applied to the sugar sector
Bron: |
In samenwerking met: Boerderij.nl