nieuws

"Strijd tegen cocaïne tot mislukken gedoemd"

nieuws
De VS hebben de afgelopen 25 jaar meer dan 40 miljard dollar besteed aan de bestrijding van drugshandel en -productie in Colombia. Maar die investering heeft tot nu toe weinig of geen resultaten opgeleverd. "Zolang de grote meerderheid van kleine campesinos in armoede leeft en gebukt gaat onder het grootgrondbezit, is de uitroeiing van de cocateelt gedoemd om te mislukken", zegt een VN-vertegenwoordiger.
14 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De VS hebben de afgelopen 25 jaar meer dan 40 miljard dollar besteed aan de bestrijding van drugshandel en -productie in Colombia. Maar die investering heeft tot nu toe weinig of geen resultaten opgeleverd. Het land is nog steeds de grootste cocaïneproducent ter wereld en de drugsprijzen in de VS zijn lager dan ooit.

De Amerikanen willen de producenten lamleggen, zodat het aanbod afneemt, de prijzen stijgen en de consumptie in de VS - de grootste afzetmarkt voor drugs in de wereld - daalt. Sinds 2000 zijn onder Plan Colombia gevechtshelikopters, wapens, hoogwaardige informatietechniek en sproeivliegtuigen (met chemicaliën) ingezet. Kostenplaatje voor dat militair materieel: ruim vier miljard dollar. Maar de strategie werkt niet, ook al omdat de linkse guerillabewegingen en de rechtse paramilitairen voor hun financiering afhankelijk zijn van de drugsopbrengsten.

Volgens Sandro Calvani, directeur van het VN-Kantoor voor Drugs en Misdaad (UNODC) in Colombia, kan het probleem best aangepakt worden door op alle niveaus topprioriteit te geven aan het bestrijden van de oorzaken van de productie van illegale gewassen. Calvani wijst naar het grootgrondbezit. In Colombia bezit 0,4% van de landeigenaren 61% van de landbouwgrond, terwijl 85% van de kleine campesinos in armoede leeft. Zij trekken steeds verder de jungle in op zoek naar vrije grond, en om te ontkomen aan de sproeivliegtuigen die worden ingezet om de gewassen te besproeien met pesticiden.

Uit statistieken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat sinds 1996 ruim 6.800 vierkante kilometer gewassen is besproeid in Colombia, terwijl het totale oppervlak aan illegale gewassen slechts 672 vierkante kilometer bedroeg. Toch nam de totale oppervlakte aan cocavelden sinds 2000 met 36 procent toe. Alternatieven hebben vaak weinig kans van slagen, omdat de boeren in afgelegen gebieden niet de mogelijkheden hebben legale producten rendabel op de markt te brengen.

Bron: Metro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek