Storm verwoest serre bij Wase bloemenkweker

In het Waasland zijn de fruittelers in de nacht van maandag op dinsdag aan het ergste ontsnapt. De hagelbollen die tijdens de zware storm de plantages teisterden, waren weliswaar groot maar gelukkig niet zo talrijk. Bloemenkweker Maurice De Geest uit Sint-Gillis-Waas had minder geluk, weet Het Laatste Nieuws.
27 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

In het Waasland zijn de fruittelers in de nacht van maandag op dinsdag aan het ergste ontsnapt. De hagelbollen die tijdens de zware storm de plantages teisterden, waren weliswaar groot maar gelukkig niet zo talrijk. Bloemenkweker Maurice De Geest uit Sint-Gillis-Waas had minder geluk. Ongeveer duizend ramen van een serre werden vernield.

Bij de bloemenkweker was het dinsdag alle hens aan dek om de schade te ruimen. "Naar schatting duizend ramen zijn gesneuveld", zegt Maurice De Geest in Het Laatste Nieuws. "Ik ben hier al dertig jaar gevestigd, maar het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Bij een doordeweekse hagelbui gebeurt het wel eens dat een handvol ramen er moet aan geloven, maar nu waren het net tennisballen die uit de lucht kwamen vallen".

Het tijdstip van de rampspoed kon niet slechter zijn. De serre die aan diggelen geslagen werd, is ook de verkoopsruimte van de bloemenkwekerij. Net in deze periode van het jaar komen de klanten massaal bloemen en planten halen, zucht het echtpaar. De sierteler troost zich met de gedachte dat het nog erger had kunnen zijn.

"In mijn serre liggen matten op de grond. Op die manier kunnen we het glas makkelijk bijeen vegen. Als de scherven in de losse grond terechtgekomen waren, had ik alles kunnen afgraven", luidt het. De komende dagen zal moeten blijken of de bloemen en planten nog verkoopbaar zijn.

Bij de fruittelers lijkt de schade op het eerste gezicht nogal mee te vallen. "Het feit dat er zo'n grote bollen zijn neergekomen, is eigenlijk een geluk geweest", vertelt directeur Koen Torfs van veiling Profruco. "Bij een normale hagelbui vallen er zo'n 300 bolletjes per vierkante meter, maar dat was nu veel minder. Hierdoor zijn ook minder vruchten geraakt. De conférence-peer is overigens goed bestand tegen hagel".

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek