Stijging Afrikaanse varkenspest in Balkanlanden

Afrikaanse varkenspest (AVP) breidt zich deze zomer snel uit in de Balkan. In juli steeg het aantal besmettingen in Bosnië-Herzegovina en Kroatië met meer dan vierhonderd.

18 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 augustus 2023 16:34
Lees meer over:

In 2017 werden de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het oosten van Europa vastgesteld. Daarna verspreidde het virus zich snel en belaagde het landen zoals Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Buurland Servië bleef lang gespaard tot ook daar in 2020 AVP werd gevonden bij wilde zwijnen. Vorig jaar was Servië met 107 uitbraken het zwaarst getroffen niet-EU-land en bleek de ziekte voor de eerste keer op te duiken in buurland Noord-Macedonië.

Van het oosten naar het zuidoosten

Dit jaar verspreidde het virus zich verder op de Balkan. In juni kwamen de eerste AVP-meldingen uit Bosnië-Herzegovina en Kroatië in het grensgebied met Servië. Volgens het Duitse Friedrich Loeffler Institut (FLI) dat de cijfers van AVP-besmettingen per maand bijhoudt, waren er in juli 212 uitbraken bij varkens in Bosnië-Herzegovina vastgesteld en 199 in Kroatië. In beide landen gaat het voornamelijk over lokale boeren en kleine bedrijven met minder dan 150 dieren die getroffen werden. In Bosnië-Herzegovina werd ook een bedrijf met 1.200 dieren besmet geraakt.

Na de eerste gevallen in het drielandenpunt zijn er nu ook AVP-besmettingen gevonden in het noorden van Bosnië-Herzegovina op de grens met Kroatië, bijna 100 kilometer verder op. Volgens het FLI laat dit zien dat de Afrikaanse varkenspest zich snel over grotere afstanden kan verspreiden.

Snelle stijging

Het instituut vermoedt dat AVP zich eerst via wilde zwijnen heeft verspreid voordat het ontdekt is in de varkenshouderij. De snelle stijging van het aantal uitbraken is waarschijnlijk te verklaren omdat er nu extra wordt op gelet, bovendien zijn er in de zomerperiode altijd meer uitbraken.

In Bosnië-Herzegovina zijn er recent nog 111 uitbraken bijgekomen, dat meldt de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH). En ook in Kroatië verspreidt het virus zich verder, ondertussen werden er al meer dan 313 uitbraken vastgesteld. Het zomereffect is waarschijnlijk ook de reden waarom AVP in Servië en Roemenië blijft huishouden. Roemenië telde in juli 193 uitbraken en Servië 75.

Besmettingen elders

Deze zomer waren er ook uitbraken Italië rond Rome. Letland telde in juli met 175 uitbraken, de meeste gevallen bij wilde zwijnen. Polen volgde met 166 uitbraken. Dit land telt met inmiddels 3.024 uitbraken veruit het hoogste aantal uitbraken bij wilde zwijnen in Europa.

In Duitsland blijft het aantal uitbraken bij de wilde zwijnen afnemen. In juli waren er 47 uitbraken wat het totaal brengt op 779. In België is de ziekte al uitgeroeid sinds 2019.

79 procent minder uitbraken van Afrikaanse varkenspest in EU
Uitgelicht
Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij varkens en everzwijnen in de Europese Unie is in 2022 aanzienlijk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat b...
25 mei 2023 Lees meer

Bron: Nieuwe oogst, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek