header.home link

79 procent minder uitbraken van Afrikaanse varkenspest in EU

25 mei 2023

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij varkens en everzwijnen in de Europese Unie is in 2022 aanzienlijk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

everzwijn-avp-varkenspest-6000

De laatste besmetting van de Afrikaanse varkenspest, niet te verwarren met de klassiek varkenspest, in België dateert van 2019. Toen werd een besmet wild everzwijn aangetroffen in Wallonië. De laatste besmetting in de varkenshouderij gaat al veel verder terug en dateert van 1985. En hoewel de ziekte bij ons uitgeroeid is, is dit niet het geval voor alle landen van de Europese Unie. AVP circuleert nog steeds in Duitsland, Italië en in sommige Oost-Europese landen. Uit het rapport van EFSA blijkt dat in 2022 de ziekte bij varkens werd vastgesteld in acht EU-landen en in elf EU-landen bij everzwijnen.

AVP kaartje

79 procent minder bij varkens, 40 procent minder bij everzwijnen

De uitbraken van AVP bij varkens in de EU daalden in 2022 met 79 procent, ten opzichte van 2021. De afname was vooral te merken in Roemenië, Polen en Bulgarije. Litouwen registreerde daarentegen een lichte stijging. Roemenië was het zwaarst getroffen EU-land met 327 uitbraken, dit is 87 procent van het totaal aantal uitbraken in de EU. Servië was met 107 uitbraken het zwaarst getroffen niet-EU-land dat in het rapport is opgenomen. De ziekte kwam vorig jaar voor het eerst voor in Noord-Macedonië.

Bij everzwijnen werden vorig jaar 40 procent minder gevallen gemeld dan in 2021. Dit is de eerste daling van het aantal AVP-gevallen bij everzwijnen sinds de introductie ervan in 2014. Naast de landen waar ook uitbraken bij varkens werden vastgesteld, werden ook in Tsjechië, Estland en Hongarije uitbraken bij everzwijnen gemeld. Ook in de vier niet-EU-landen waar AVP bij varkens gemeld was, waren er ook meldingen van everzwijnen.

Italië

In het zuiden van Italië zijn onlangs vijf besmette wilde zwijnen gevonden. De vindplaats in de regio Campanië ligt zo'n 250 kilometer noordelijker dan de vorige vondst van besmette zwijnen en gehouden varkens in Calabrië. Daar werden in april nog vijf zwijnen en twee kleine veehouderijen gemeld met de Afrikaanse varkenspest.

Met de laatste uitbraak in Campanië erbij heeft Italië nu in vijf gebieden te kampen met de Afrikaanse varkenspest. Dit jaar zijn er al 529 uitbraken gemeld bij wilde zwijnen tegenover 277 vorig jaar.

Waakzaam blijven

“De afgelopen tien jaar heeft AVP een dramatische impact gehad op de varkenshouderij in de EU en het blijft de lokale en regionale economieën ontwrichten”, zegt Bernhard Url, uitvoerend directeur van EFSA. “Hoewel ons laatste rapport bemoedigende tekenen vertoont dat de inspanningen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen effect kunnen hebben, is het beeld in de hele EU zeker niet universeel positief en moeten we waakzaam blijven. Boeren, jagers en dierenartsen spelen een bijzonder belangrijke rol bij het melden van verdachte gevallen.”

Bron: Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek