header.home link

Stad Antwerpen trekt 40 miljoen euro uit voor gezonde voeding op school

De stad Antwerpen trekt 40 miljoen euro uit om vanaf volgend schooljaar gezonde maaltijden op Antwerpse kleuter- en lagere scholen aan te bieden. "Gezond en voldoende eten is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind", verklaart schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) het initiatief. De stad moedigt daarbij scholen aan om met lokale leveranciers te werken en ook is er aandacht voor duurzaamheid.

13 december 2021  – Laatste update 13 december 2021 19:57
Lees meer over:
Antwerpen_kleuterklas_eten

Het is niet goed gesteld met het eetpatroon van basisschoolkinderen, stelt de Antwerpse schepen van Jeugd en Onderwijs Jinnih Beels. “Sommige kinderen eten onvoldoende gezond, ontbijten niet of krijgen een lege brooddoos mee naar school.” Zij wijt dit aan tijdsgebrek en financiële middelen. “Voor ouders is het om financiële redenen en/of door drukte niet altijd evident om te zorgen dat hun kind iedere dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt.”

Dit heeft volgens haar een nadelig effect op de gezondheid op lange en korte termijn. “Gezond en voldoende eten is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind. Bovendien helpt het hen om aandachtig de lessen te kunnen volgen op school.” Vorig jaar was de stad Antwerpen daarom gestart met het proefproject ‘Smakelijke School’ op 9 basisscholen waar voedzame schoolmaaltijden werden geserveerd, variërend van ontbijt tot tussendoortje, lunch met boterhammen of soep.

Voor ouders is het om financiële redenen en/of door drukte niet altijd evident om te zorgen dat hun kind iedere dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt

Jinnih Beels - Antwerpse schepen van Jeugd en Onderwijs (Vooruit)

Een gezonde maaltijd voor 65.000 leerlingen

Na de proefperiode en een positieve evaluatie van dit project is nu een brede uitrol voorzien. Vanaf 1 februari 2022 kan elke Antwerpse kleuter- en lagere school, goed voor in totaal 65.000 leerlingen, een toelage aanvragen om vanaf september gezonde voeding op school aan te bieden. De stad trekt over meerdere jaren 40 miljoen euro uit voor het project.

Antwerpen gaat uit van gemiddeld 1 euro per kind per dag, rekening houdende met een sociale correctie voor kinderen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Met de financiering kan iedere school zelf de samenstelling van haar pakket bepalen in functie van de noden van de kinderen op school. Ook kan het zelf een leverancier kiezen. “Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere dan weer om een voedzaam ontbijt of een tussendoortje”, verduidelijkt Beels.

Volgens Beels en het stadsbestuur van Antwerpen brengt het initiatief meerdere voordelen met zich mee. “Inzetten op voedzame schoolmaaltijden heeft heel wat voordelen en een positieve impact op leerlingen, hun ouders en de school zelf. Kinderen kunnen energieker deelnemen aan de lessen en zijn meer geconcentreerd. Op die manier verbeteren de leerprestaties, maar volgen ook gezondheidswinsten op lange termijn. Daarnaast is het aanbod interessant voor gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, maar evenzeer voor gezinnen met tweeverdieners.”

Antwerpen_4eleerjaar_eten

Richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden

Bij gezond eten moeten we denken aan voeding die voldoet aan de richtlijnen opgemaakt door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Deze staan vermeld in de gids 'richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden' die dit jaar werd uitgegeven. In deze gids wordt eveneens geconstateerd dat kinderen er niet altijd een gezond consumptiepatroon op nahouden. “Zo eten ze te weinig groenten en te veel vetrijke en suikerrijke snacks, en drinken ze te veel gezoete dranken.” Eén van de oplossingen volgens het instituut is “een schoolomgeving te creëren waarin kinderen en jongeren gestimuleerd worden om gezonde keuzes te maken”. Dat advies volgt de stad Antwerpen nu dus op.

In de gids wordt onder andere een dagelijkse portie vlees geadviseerd van 100 gram per lagereschoolkind en 150 gram groente. Wat betreft vlees is het belangrijk om te variëren tussen verschillende vlees en vissoorten en voor de groenteconsumptie wordt geadviseerd om het ritme van de seizoenen te volgen. Met dat laatste advies lijkt ook de consumptie van lokale producten gestimuleerd te worden.

0

100 Aanbevolen aantal gram vlees of vis voor lagereschoolkinderen

0

150 Aanbevolen aantal gram groente voor lagereschoolkinderen

0

200 Aanbevolen aantal gram soep voor lagereschoolkinderen

De woordvoerder van Beels geeft echter aan dat dit geen harde eis is. De keuze voor leverancier is voor rekening van de school en de leverancier mag zelf kiezen waar hij zijn producten haalt. “Maar we moedigen scholen wel aan om samen te werken met lokale leveranciers en in het reglement is ook vastgelegd dat scholen de principes van duurzaamheid hanteren bij het aanbieden van gezonde voeding”, klinkt het in Antwerpen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert scholen verder ook om aandacht te besteden aan de herkomst van het eten. “Leer leerlingen de oorsprong van verschillende voedingsmiddelen kennen, bijvoorbeeld door een bezoek aan een boerderij of voedingsbedrijf of door het zelf onderhouden van een moestuin.” Ook dit advies is niet in dovemans oren gevallen in Antwerpen. “Gezonde voeding is ook een belangrijk educatief thema waar scholen op deze manier heel actief met hun leerlingen mee aan de slag kunnen”, besluit Beels.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek