Mogelijk btw-tarief van nul procent op groenten en fruit in 2022

Na een impasse van jaren, zijn de Europese ministers van Financiën deze maand het eens geworden om niet langer btw te heffen op groenten en fruit. Het voorstel dient nog te worden voorgelegd aan het Europees Parlement, maar naar verwachting zou de wetsaanpassing in de loop van 2022 van kracht kunnen gaan. EU-lidstaten hebben vervolgens zelf de keuze om het nultarief al dan niet toe te passen. Belgische vertegenwoordigers in de groenten- en fruitsector juichen een btw-verlaging toe.

14 december 2021
Lees meer over:

Volgens de huidige Europese wet- en regelgeving is het minimale btw-tarief dat toegepast mag worden op verse groente en fruit 5 procent. Daarboven hebben lidstaten vrij spel. Zo heft Nederland sinds 2019 9 procent btw op deze producten, terwijl dat daarvoor nog 6 procent was. In België ligt het tarief al jarenlang op 6 procent.

Als het aan de Europese ministers van Financiën ligt, wordt het minimale tarief naar nul procent teruggebracht. “Die hervorming is erop gericht de lidstaten meer flexibiliteit te geven binnen de toepassing van btw-tarieven, zonder het belang van eerlijke concurrentie binnen de Europese markt uit het oog te verliezen”, constateert de woordvoerder van Vincent Van Peteghem, federaal minister van Financiën.

Btw-verlaging vereist politiek akkoord

Het voorstel moet nu worden voorgelegd aan het Europese Parlement. Deze procedure zal minimaal 3 à 4 maanden duren. Het Belgische ministerie van Financiën wil niet vooruitlopen op de zaken, maar stelt dat een verzoek tot btw-verlaging “grondig bekeken” zal worden. Een eventuele btw-verlaging vereist overigens een politiek akkoord waardoor de eventuele toepassing in ons land nog langer op zich zal laten wachten.

“Er zal nog heel wat water door de Schelde stromen voordat een eventuele btw-verlaging een feit is”, beaamt Luc Vanoirbeek, secretaris van het verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Maar het is zeker een voorstel dat wij toejuichen. Dat zou een instrument zijn om de Europese Farm-to-Forkstrategie mee te helpen realiseren.”

Vooral in armere bevolkingsgroepen is de kostprijs van groente en fruit, die de laatste weken door de inflatie ook nog eens flink stijgt, vaak een barrière

Veerle Vandersypt - Secretaris van Fresh Trade Belgium

Drempelverlagend voor de consumptie van groente en fruit

Veerle Vandersypt, secretaris van Fresh Trade Belgium dat de Belgische groothandel vertegenwoordigt, sluit zich bij haar sectorgenoot aan. “Door de prijs van groenten en fruit te verlagen, verlaag je de drempel om deze producten te kopen. Dit zou de consumptie ten goede kunnen komen en zo ook de gezondheid van mensen. Vooral in armere bevolkingsgroepen is de kostprijs van groenten en fruit, die de laatste weken door de inflatie ook nog eens flink stijgt, vaak een barrière.”

Experts wijzen ook nog op het feit de Belgische overheid vermoedelijk op zoek zal gaan naar alternatieve inkomstenbronnen vooraleer ze een eventuele btw-verlaging op groente en fruit zal doorvoeren. Alleen al via de veilingen wordt er voor 1,1 miljard euro groenten afgezet op de Belgische markt. Daarop wordt zes procent btw geïnd, oftewel 66 miljoen euro.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek