header.home link

Soldatenvliegen, lokale soja en kikkererwten: Crevits wil meer eigen eiwitproductie

16 maart 2022

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) maakt 3,5 miljoen euro vrij om de eigen productie van plantaardige eiwitten voor zowel dierlijke als humane consumptie te stimuleren. “Met de 19 geselecteerde projecten zet Vlaanderen een volgende stap naar een toekomstgerichte en lokale eiwitvoorziening, in het belang van onze eigen voedselproductie. De oorlog in Oekraïne heeft bewezen hoe belangrijk die is”, klinkt het.

Lees meer over:
sojaoogst-1280

De productie van de zwarte soldatenvlieg voor veevoeder, een eiwit als vervanging voor vismeel in de aquacultuur, de verwerking van preiloof… het zijn 3 van de 19 goedgekeurde projecten die het aanbod van eiwitten voor dierlijke en menselijke consumptie moeten versterken.

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor mens en dier en zijn van nature aanwezig in voeding van dierlijke en plantaardige oorsprong. Begin 2021 lanceerde landbouwminister Crevits de nieuwe eiwitstrategie 2030. Met die strategie kiest Vlaanderen voor de productie van meer lokaal geteelde plantaardige eiwitten voor onze dagelijkse voeding en de verduurzaming van het voeder van dieren.

Belang van eigen voedselproductie

De voorbije maanden konden er projecten ingediend worden. Het doel: de realisatie van de 6 doelstellingen van de eiwitstrategie 2021-2030 versnellen en hiermee zorgen voor een duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening. Ook de droogteproblematiek en de waterschaarste worden aangepakt, door eiwitten met een lagere waterimpact te stimuleren en de eiwitten met een hogere waterimpact te verduurzamen of te vervangen.

“De Europese Unie is voor eiwitten sterk afhankelijk van derde landen terwijl de oorlog in Oekraïne bewijst hoe belangrijk de eigen voedselproductie is”, stelt minister Crevits. “Daarom wint de eiwitstrategie nog meer aan belang. Vlaanderen kan een belangrijke rol spelen in de productie van zulke plantaardige eiwitten en om de economische mogelijkheden ervan te verkennen. De 19 geselecteerde projecten moeten hierop inspelen.”

Circulair en duurzaam

8 projecten zorgen voor een diverser aanbod door nieuwe eiwitten zoals insecten bijvoorbeeld de zwarte soldatenvlieg, micro-algen, microbiële en eiwitten uit schimmels te integreren in voeding voor dier en mens. Bij verschillende van deze projecten krijgen ook reststromen zoals aardappelschillen en preiloof een tweede leven. Deze projecten dragen met andere woorden niet alleen bij aan de diversifiëring van het eiwitaanbod, maar ook aan de circulaire economie.

Door ketenontwikkeling, praktijkonderzoek en advies rond gras(klaver), luzerne en veldbonen dragen 3 projecten bij aan de doelstelling ‘duurzame diervoeders’ en dringen zo het gebruik van ingevoerde soja en gewasbeschermingsmiddelen terug in de varkens-, pluimvee- en rundveehouderij.

8 projecten spelen tenslotte in op de verbreding en verduurzaming van het eiwitaanbod voor de consument: door nieuwe samenwerkingsverbanden, sensibilisering en/of praktijkonderzoek worden producent, consument en de schakels hiertussen gestimuleerd om meer plantaardige eiwitgewassen en/of –producten te produceren, verwerken, verkopen en consumeren. De eiwitten die in deze projecten aan bod komen zijn lokale soja, noten en peulvruchten zoals rode bonen, gele erwten en kikkererwten.

Deze 19 projecten krijgen in totaal een budget van 3.504.699,13 euro. De projecten lopen maximum twee jaar en zijn ten laatste op 30 juni 2024 afgerond.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek