Sojaboon geeft zijn DNA prijs

Het had wat voeten in de aarde, maar na 3 jaar en 15 miljoen euro zijn wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Energie erin geslaagd de genetische blauwdruk van de sojaboon te ontrafelen. Soja geeft pas als tweede belangrijk voedingsgewas - na rijst in 2005 - zijn genen bloot. Op tarwe en mais blijft het alsnog wachten. De VS leggen een grote interesse aan de dag voor soja omdat de olie van de plant tot biodiesel kan omgewerkt worden.
15 januari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06

Het had wat voeten in de aarde, maar na 3 jaar en 15 miljoen euro zijn wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Energie erin geslaagd de genetische blauwdruk van de sojaboon te ontrafelen. Soja geeft pas als tweede belangrijk voedingsgewas - na rijst in 2005 - zijn genen bloot.

De genetische code van landbouwgewassen kraken is geen sinecure omdat  het DNA in de loop van de evolutie erg uitgebreid en complex geworden is. Vandaar ook dat plantenonderzoekers doorgaans met eenvoudiger modellen werken, zoals de zandraket. Maar voor de biotechnologische industrie is dit ontoereikend. Om voedingsgewassen te kunnen verbeteren door er extra genen aan toe te voegen, zien zij zich genoodzaakt de hele roadmap van een plant te doorgronden.

Sojabonen worden massaal tot diervoerder verwerkt. En de eiwitten en vetten van de boon zijn in verschillende voedingsmiddelen terug te vinden, gaande van koekjes en sojadrinks tot tofoe.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek