Slechte weersomstandigheden treffen kersenteelt

De late vorst en de koude en regenachtige maand mei heeft wel degelijk een impact gehad op de kersenteelt. Dat zegt Jef Vercammen, directeur Proeftuin pit- en steenfruit van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. Hij raadt de kersentelers aan om voldoende beschermingsmaatregelen te nemen. “Overkappingen zijn duur, maar ze hebben duidelijk voordelen”, stelt hij.

15 juni 2021  – Laatste update 15 juni 2021 11:11
Lees meer over:
image

Volgens Jef Vercammen zijn er percelen – en zeker bij de vroege rassen – waar de vorst schade heeft aangericht. “De vroege bloeiers, zoals de Samba en Sweetheart, hebben toch wel wat te lijden gehad door de vorst.” Al moeten we de grootste oorzaak van de kleinere oogst toch voornamelijk bij de slechte weersomstandigheden zoeken. “Het is tijdens de bloei lang kouder en natter geweest, denk aan de late sneeuw en hagel. De weersomstandigheden waren dus niet ideaal.”

Geen topoogst

Vercammen zag dan ook veel gevolgen van het slechte weer. “En dat had ook een impact op de bijen die minder uitvlogen met minder vruchtzetting als gevolg. Daarna zagen we een langgerekte bloei. We zitten 14 dagen achter ten opzichte van de de vorige jaren, al waren dit wel "vroege jaren". Door de langgerekte bloei was er bovendien een groot verschil in vruchtgrootte. Die kleintjes zijn er allemaal afgevallen. Rassen met een latere bloei, zoals de Regina, doen het ook over het algemeen beter dan de vroege bloeiers, zoals de Kordia. Toch zal het geen topoogst worden. Gelukkig zijn de Belgische kersen altijd van goede kwaliteit.”

Belang van bescherming

Aan het slechte weer kan een kersenteler natuurlijk weinig veranderen. Toch ziet Vercammen dat wie maatregelen nam naar vorstbescherming, daar letterlijk de vruchten van plukt. “De situatie was beter bij wie de overkappingen sloot. Dat zorgde voor een beter microklimaat. Een overkapping is duur, maar beschermt ook tegen hagel. Het voorkomt inslagen op de kersen."

Een overkapping helpt ook in de strijd tegen Pseudomonas, een moeilijk te bestrijden bacterieziekte die vooral steenvruchten treft. "Zeker bij een aantal Canadese rassen, zoals Samba en Sweetheart, was er heel veel aantasting, waardoor een gedeelte van de bloembotten afgestorven zijn.”

Bron: Matthias Vanheerentals

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek