Sint-Truiden dagvaardt boeren wegens modderstroom

Het stadsbestuur van Sint-Truiden is een gerechtelijke procedure gestart tegen drie landbouwers die verantwoordelijk geacht worden voor wateroverlast in Halmaal. De modder die op 21 en 23 juli van hun akkers stroomde, bereikte de huizen en zorgde daar voor schade. Dat staat te lezen in Het Belang van Limburg.
19 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Het stadsbestuur van Sint-Truiden is een gerechtelijke procedure gestart tegen drie landbouwers die verantwoordelijk geacht worden voor wateroverlast in Halmaal. Via de rechtbank wil de stad de opruimingskosten recupereren na de hevige regenval van 21 en 23 juli. De modder die van de velden stroomde, bereikte de huizen en zorgde daar voor schade.

De modderstromen zijn een gevolg van het slecht bewerken en aanplanten van de bewuste akkerlanden in Halmaal, zo redeneert de stad. Een inderhaast opgeworpen dam brak doormidden waardoor de modder- en waterstroom tot drie keer toe smurrie binnenvoerde in lager gelegen huizen. Samen met het stadsbestuur stellen een aantal getroffen bewoners zich burgerlijke partij.

De betrokken landbouwers reageren verbaasd op de dagvaarding en roepen overmacht in. Het regende 33 liter per vierkante meter, op minder dan een half uur tijd, zo luidt het. Ook CD&V-er Bert Stippelmans hekelt de houding van de meerderheid in dit dossier. "Waarom roept men de Landbouwraad niet bijeen om een structurele oplossing te zoeken?" vraagt die zich af.

Lees ook: VILT-info: "Ik pak erosie bij de bron aan"

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek