header.home link

Scholenactie ‘Oog voor Lekkers’ biedt leerlingen gezonde tussendoortjes

25 oktober 2021

Minister van Landbouw en Voeding Voeding Hilde Crevits (CD&V) heeft de aftrap verzorgd van de scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’. Hiermee wil de Vlaamse overheid leerlingen uit het basisonderwijs gezonde eetgewoontes aanleren. Als onderdeel van de campagne worden er bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes geserveerd tijdens de schooldag.  Ruim 1.200 scholen hebben zich voor de scholenactie aangemeld waardoor in totaal zo’n 250.000 leerlingen bereikt wordt.

Crevits_Oog_voor_lekkers

Met deze campagne ‘Oog voor Lekkers’ willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde eetgewoontes promoten, zowel op school als thuis. “Dat is nodig”, klinkt het, "want Vlaamse kinderen kiezen nog te vaak voor ongezonde tussendoortjes.”

De scholenactie moet hier dus verandering in brengen. Gedurende tien weken krijgen kinderen op school gratis fruit, groenten en melk aangeboden. In lagere scholen waar meer kwetsbare kinderen zitten en in het buitengewoon onderwijs loopt de actie twintig weken. Voor scholen, leerkrachten en ouders is dit het perfecte aanknopingspunt om met kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.

We willen zo veel mogelijk kinderen bereiken met gezonde voeding. Zeker op die plaatsen waar kwetsbare kinderen zitten, die thuis soms minder in contact komen met gezonde voeding, kan dit een verschil maken

Hilde Crevits - Minister van Landbouw en Voeding

"We willen zo veel mogelijk kinderen bereiken met gezonde voeding. Zeker op die plaatsen waar kwetsbare kinderen zitten, die thuis soms minder in contact komen met gezonde voeding, kan dit een verschil maken. Jong geleerd is oud gedaan dus we willen aan kinderen leren hoe belangrijk gezonde voeding is", aldus minister Crevits.

Ook belang van lokale sourcing benadrukt

De minister verzorgde maandag de aftrap van de scholenactie op basisschool Klimop in Oostkamp. Crevits legde bij het persevenement ook de link met lokale productie. "Ik vind het als minister van Landbouw belangrijk dat op die manier de verse producten van bij onze boeren bij de kinderen geraken. Steeds meer scholen zijn dan ook bezig met gezonde en duurzame voedingskeuzes."

Crevits herinnerde ook nog aan de toegenomen interesse in lokale voeding. “Tijdens de coronapandemie (her)ontdekten heel wat Vlamingen de verse producten van de boer om de hoek. Vandaag blijft de omzet van hoeveverkoop trouwens groeien, wat bewijst dat onze goesting voor lokale voeding groter is dan ooit. Die goesting moeten we vasthouden, en ik ben dan ook blij dat Oog voor Lekkers mee inzet op gezonde en milieuverantwoorde producten van bij ons.”

Oog+voor+lekkers+_09

Aangepast lesmateriaal

Behalve de verspreiding van gezonde voeding, reikt de campagne de leerkrachten ook lesmateriaal rond gezonde voeding aan, op maat van elke graad. Denk hierbij aan een educatief pakket om voedselverspilling tegen te gaan, een app rond lokale, seizoensgebonden voeding, en speelse video’s waarin mascottes Slurp & Slice de leerlingen aanzetten tot nieuwe smaken proeven of een gezonde boterham klaarmaken.

Scholen kunnen zich nog tot en met 31 oktober aanmelden voor ‘Oog voor Lekkers’. Momenteel zijn 1.200 scholen ingeschreven voor dit schooljaar. Hierdoor worden nu al zo’n  250.000 leerlingen in totaal bereikt.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek