Schiet er binnenkort nog iets van Amazonewoud over?

Het aantal brandhaarden in het Amazonegebied is opnieuw met 20 procent gestegen in vergelijking met juni 2019. Dat blijkt uit cijfers van INPE, het Braziliaans instituut voor ruimte-onderzoek, dat vorige maand 2.248 brandhaarden registreerde. De coronacrisis lijkt de illegale land- en mijnbouwers vleugels te geven.
3 juli 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55
Het aantal brandhaarden in het Amazonegebied is opnieuw met 20 procent gestegen in vergelijking met juni 2019. Dat blijkt uit cijfers van INPE, het Braziliaans instituut voor ruimte-onderzoek, dat vorige maand 2.248 brandhaarden registreerde. De coronacrisis lijkt de illegale land- en mijnbouwers vleugels te geven.
In de zomer van 2019 regende het wereldwijd verontwaardigde reacties over de vele bosbranden die het Amazonewoud teisterden. De internationale gemeenschap probeerde met hand en tand de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aan te zetten om het regenwoud te redden. Het Amazonewoud wordt ook wel “de long van de aarde” genoemd, het produceert immers 20 procent van de zuurstof voor onze aardbol.
 
Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de situatie er alleen maar op verslechterd, blijkt nu. Voor Philip Fearnside, milieudeskundige bij het Braziliaanse instituut voor onderzoek naar het Amazonegebied (IPAM), beloven de cijfers niet veel goeds. Zeker omdat het droogteseizoen in het land nog goed en wel moet beginnen. Bosbranden komen normaliter vooral voor tussen augustus en eind oktober. Vorig jaar detecteerde INPE bijvoorbeeld meer dan 30.000 brandhaarden in augustus. Het instituut berekende dat er tussen augustus 2018 en juli 2019 meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost is in het Braziliaanse Amazonegebied.
 
De branden worden aangestoken om de grond klaar te stomen voor landbouw (veeteelt of gewassen) of voor de mijnbouw. Dat gebeurt nadat de bomen gekapt worden. Zullen er dit jaar meer bosbranden zijn dan het rampjaar 2019? Volgens Fearnside zal dat in grote mate afhangen van de graad van ontbossing.
 
Maar het ziet er niet goed uit. Van januari tot mei 2020 werd al meer dan 2.000 vierkante kilometer bos gerooid, dat is al een derde meer dan dezelfde periode vorig jaar. Verwacht wordt dat het gebied in de komende weken afgebrand zal worden.
 
‘De politie, het leger en ander overheidspersoneel hebben de handen vol met de strijd tegen het coronavirus”, zegt André Guimaraes, directeur van het IPAM, in De Tijd. “Voor milieubescherming zijn nog amper manschappen en middelen beschikbaar.” Daardoor krijgen land- en mijnbouwers vrij spel voor hun illegale activiteiten.
 
Gezondheidsexperts merken op dat de bosbranden de strijd tegen Covid-19 tegenwerken. De rookpluimen hebben immers een negatieve impact op de luchtkwaliteit. En slechtere luchtkwaliteit verergert ademhalingsproblemen bij coronapatiënten. “Het genezingsproces kan langer duren en patiënten zullen meer symptomen krijgen”, zegt Guilherme Pivoto, infectioloog in de Braziliaanse deelstaat Amazonas.
 
Brazilië lijkt de coronacrisis niet onder controle te krijgen. Ondertussen staat de teller op 1,5 miljoen besmettingen, meer dan 60.000 mensen zijn al overleden aan de ziekte, die ook de inheemse stammen in het Amazonewoud bedreigt.

Bron: De Tijd

Beeld: Greenpeace - Fábio Nascimento

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek